Jinzhou New Area Medical Center / Design Initiatives

Courtesy of

The proposal for a Jinzhou New Area Medical Center by Design Initiatives is located as closest as possible to the existing wing of the hospital in order to shorten the routes and form one integrated complex with that existing wing. The architects believe that the everyday experience of the users is critically important for the hospital typology. They shifted and offset the four different wings so every room that needs it has an access to natural light and ventilation – something so rear in medical buildings and hard to get organized with an area of 185,000 m2. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Design Initiatives

We oriented most of the wards towards the best view – the park (south-west) and designed the four main wings of the Medical Center (Outpatients; Inpatients; Medical Tech; Teaching/Research/Administration) around a pedestrians only Lobby/Plaza – a multifunctional, transitional, between indoor and outdoor, between the sidewalk and the building spine which is covered in protection from rain and snowfall but is not enclosed with walls. The small entry lobbies of the four wings are open to that two story Hub/Plaza which distributes the crowd and makes the whole area more pedestrian friendly.

Courtesy of Design Initiatives

In addition to the usual energy and water conservation, rain water and grey water use, incorporation in construction process of recycled and reused materials, etc. we provided 10 % less than required 50% Construction Density in order to minimize even further the impact of our building’s footprint. This way over a half of the lot is dedicated to the Park and The Medical Center backyard becomes a part of the existing and now neglected Park. We ensure park entries from the 2 big streets surrounding the Center because now there is no easy and direct access to the Park.

Courtesy of Design Initiatives

The existing buildings on the site are to be demolished and clear space for the park on top of the 2 underground levels garage. We significantly exceed the required 30% Greenfield Rate and in addition of the half lot park we provide a green roof garden on top of the 6th floor – an elevated park which connects with the existing flat roof of the existing hospital. We split cars access from trucks access and provided two drop off areas at the two main streets fencing the site.

Courtesy of Design Initiatives

It is going to be a steel structure on standard 10x10m grid (10×11 in some cases), metal panels and curtain wall for the envelope, and space frame for the bridge over the high voltage cable area. Prefab elements will be used widely in the construction process.

Architects: Design Initiatives
Location: , China
Team: Vlado Valkof – project architect; Ana Valkof, Stefan Petkov, Malgorzata Blasik, Minko Marinov – architects; Nick Tonchev – civil and structural
Client: First Affiliated Hospital of Dalian Medical University
Type: Healthcare
Status: Competition
Area: 184,828 sq. m.
Date: August, 2012

Cite: Furuto, Alison. "Jinzhou New Area Medical Center / Design Initiatives" 21 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=274055>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down -4

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  2. Thumb up Thumb down -4

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

Share your thoughts