Nerua Restaurant / ACXT

  • 04 Oct 2012
  • Selected Works
© Aitor Ortiz

Architects: ACXT
Location: Museo Guggenheim, , Spain
Architect In Charge: César Caicoya Gómez-Morán
Design Team: Beatriz Pagoaga, Oscar da Costa
Project Year: 2011
Photographs: Aitor Ortiz

Facilities: Lorena Muñoz
Telecommunications: Aritz Muñoz
Structure: Xabier Gonzalo
Measurements And Quotation: Agurtzane Insa
Site Supervision: Agurtzane Insa

The project involves the restructuring of the museum cafeteria, exclusive to visitors, and its surroundings (hall, washrooms and preparation area) into a high standing restaurant, open also to the public and with a capacity for 40 diners.

© Aitor Ortiz

The work was taken on with a clear objective: the space had to represent chef Josean Alija’s culinary style; it had to be a true reflection of his creative processes.

© Aitor Ortiz

Therefore, one goes up an impressive stone staircase (approved by Frank O. Gehry) that leads into a titanium hallway. From here, one accesses the locale which is shared by the kitchen, visible and visitable, and the restaurant, both in a unique last generation spatial ambiance. Maple wood and lacquered sheet are also shared, the latter being pierced in the restaurant to allow light, air conditioning and sound through and smooth and plain in the kitchen and the extractors.

© Aitor Ortiz

The generated ambiance transmits simplicity, excellence and elegance.

© Aitor Ortiz

Nerua got his first Michelin Star just six months after its inauguration.  

North Elevation

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Nerua Restaurant / ACXT" 04 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=273565>

0 comments

Share your thoughts