HouseWING / AnLstudio + Heebon

  • 14 Sep 2012
  • Houses Interiors Selected Works
© Sunghwan Yoon

Architects: AnLstudio, Heebon
Location: Jongro, , South Korea
Design Team: Keehyun Ahn, Minsoo Lee, and Yongseok Kwon
Project Year: 2012
Photographs: Sunghwan Yoon


Project Area: 69.0 sqm
Construction Director: Heebon Koo
Client: Sey Min

, a New York & Seoul-based design firm, completes renovated home office space for an artist. The project is located in typical residential unit on 10th floor of a 45 years old Korean complex apartment in Seoul.

© Sunghwan Yoon

The project was built on re-consideration of dwelling space in response to home-working condition. And, ultimately, it attempts not only to maximize the texture of the historical landmark building, but also to create a new environment that supports a condition for two conflicting activities (Working & Dwelling), reflecting of the contemporary residential culture.

© Sunghwan Yoon

AnLstudio rethinks how the typical residential unit can accommodate two activities – creating two clusters and sharing in-between the programs. Also, inspiration in both the name of Apartment “Nakwon( =meaning UTOPIA)”, and the client’s attitude for life, drag the design into  installing the distinguishing purely white feature shaped like a wing of airplane. The aim for the WING is to differentiate between two crashing rival life patterns in a confined space. And, the target is to maximize the spatial perception by wrapping with unique lighting embedded feature at the ceilings and walls of working area. The “wrapper” around the ceiling and wall surface of the ground-floors is carefully planned to chain and serve the semi-public clusters such as Vestibule, Living, Library, Working table. The WING supports functions of the working, provide the lighting, and organize a dwelling units along the periphery of the space, as the private area (Master Room, Kitchen, Bathroom) from the public cluster.

© Sunghwan Yoon
Cite: "HouseWING / AnLstudio + Heebon" 14 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 28 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=271710>

0 comments

Share your thoughts