Queen’s Park House / Fox Johnston

  • 20 Sep 2012
  • Houses Selected Works
© Simon Wood

Architects: Fox Johnston
Location: ,
Architect In Charge: Fox Johnston
Design Team: Conrad Johnston, Emili Fox, Felix Junker, Rana Abboud
Project Year: 2011
Photographs: Simon Wood

Project Area: 215 sqm
Structural Engineer: SDA Structures Hydraulic Engineer: ITM Design
Landscape Architect: 360 Landscape Architects

The project approach from the outset was to provide a functional, practical and user friendly home for our clients and their three young children. We endeavored to create a series of spaces in the old and new house that could be flexible over time – a playroom was designed for the children which could be converted into a study or additional bedroom at a later stage. A guest retreat accessed from the laneway could also be a future teenagers bedroom, or a space for a grandparent if need be.

© Simon Wood

Garden areas were designed to be functional spaces for young children with areas of native planting throughout and a series of discretely placed vegetable gardens. The upstairs parent’s retreat was designed to be close enough to the children’s domain without compromising privacy. It also was designed to offer our clients a separate space to retreat to if need be. In terms of footprint, this is a modest house but more than caters for a growing family of 5. Every part of the house was designed to be used with no superfluous rooms so to speak.

© Simon Wood

Robust materials of brick, concrete and timber were chosen for their robust nature as well as their longevity and durability over time. The detailed concrete hoods that wrap around the façade were designed for weather and sun protection as well as a strong design element. The expressed timber cladding on the ceiling and walls add warmth and texture to the space.

© Simon Wood

We also made a conscious decision to orientate the new addition to ensure optimum light and ventilation was achieved throughout the house – hence relying very little on artificial heating and cooling. As a result, the majority of the addition is north facing, with large overhangs to the west to control direct sunlight. Large adjustable windows and screens on this northern side allow for maximum cross breezes throughout the old and new house, with the ability of fixed and sliding screens to control heat penetration in midsummer. Concrete ground and upper floor construction provides good thermal mass throughout with inbuilt hydronic heating controlling room temperatures in winter. The lush green roof over the garage and guest retreat also provides good thermal mass and heat control in the summer months. A roof light adds interest in this roof garden as well as allowing natural daylight to filter through to the guest retreat below.

Ground Floor Plan
Cite: "Queen’s Park House / Fox Johnston" 20 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=271472>