Kid’s University in Gandía / Paredes Pedrosa

  • 12 Sep 2012
  • Educational Featured Selected Works
© Roland Halbe

Architects: Paredes Pedrosa
Location: Valencia, Spain
Design Team: Ángela García de Paredes, Ignacio Pedrosa
Project Year: 2011
Photographs: Roland Halbe, Luis Asín

Project Area: 1,075 sqm
Collaborators: Álvaro Oliver, Álvaro Rábano, Lucía Guadalajara, Ángel Camacho, Laura Pacheco
Technical Control: Antonio García Blay
Structure: Alfonso G. Gaite. GOGAITE, S.L.
Mechanical Engineer: JG S.A.
Client: Municipality of

The Kid University in Gandía (UPI) is an experimental initiative proposed by the Municipality of Gandía. The UPI is not a conventional kindergarten, but a group of specialized classrooms and workshops located in a natural setting where kids can develop their creativity and have fun beyond a school context.

© Luis Asín

The proposed volume does not alter the Ausías March Park’s layout. Indeed, it respects the position of six existing white mulberry trees, arranging the classrooms around them and shaping a central lobulated courtyard. This courtyard will be the core of the Kid University, linking open spaces, covered areas and indoor rooms. Towards the exterior, the building exhibits a sober and continuous facade, serving as a sort of palisade, that avoids building up fences, built up with ceramic tiles.

Plan 01

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Kid’s University in Gandía / Paredes Pedrosa" 12 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=271397>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    One of the best projects that I have seen in a while. I like the way they have taken advantage of the trees. Many projects attempt to do tht, but they have really succeded and the space around trhe trees is great. And they have managed to do this with what seems a very tight budget.

  2. Thumb up Thumb down 0

    I like the contrast between the rectangular exterior and the circular courtyard cutouts. And the view of the courtyard from inside is gorgeous!

Share your thoughts