Artau Bureau / Artau Architecture

  • 10 Sep 2012
  • Offices Selected Works
Courtesy of

Architects: Artau Architecture
Location: Malmedy,
Project Year: 2010
Project Area: 160 sqm
Photographs: Courtesy of Artau Architecture


The renovation of this ancient adjoining joiner’s workshop fulfils mainly two objectives:

Courtesy of Artau Architecture
  • Increase the surface that is necessary for our professional activities while keeping the architectural specificities of the existing building and its urban context.
Courtesy of Artau Architecture
  • Being an exemplary project for our know-how in the field of buildings with low energy consumption and presenting a reduced ecological footprint. On the ground floor, the desks are organised in an « open space », the workspaces of each activity sector are defined by storage cabinet units of low height.
The first floor is foreseen for relaxation (small living room, kitchen) and the production of models. The spatial connection between the renovated ancient joiner’s workshop and the gentleman’s house, of which the ground floor is occupied by artau as well, is realised by a new part entirely constructed with windowpanes. This new area hosts an adaptable workspace, which can be used as an office and meeting room at the same time.
Courtesy of Artau Architecture

Applied techniques

  • Thermal insulation of the walls: resol foam (8CM) + pre-fabricated walls made of wood cement
(30CM)
  • Thermal insulation of roofing: insufflated cellulose (24CM) – Acoustic insulation of roofing: semi-rigid cellulose panels (6CM)
  • Thermal insulation of the floor: cellulose (24CM)
  • Acoustic insulation of the floor: resol foam (6CM)
  • Triple glazing frames
  • Controlled mechanical ventilation with 90% heat recovery
  • Rack technique including a heat pump air/water, which feeds the heat convector, which is integrated, into the false ceiling.
Thanks to these various applied techniques, the heat quantity to produce in order to reach an efficient thermal comfort is 20 Kw/m2 /year
Courtesy of Artau Architecture

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Artau Bureau / Artau Architecture" 10 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=270772>