House in the valley of Atzaró / de Blacam and Meaguer architects

  • 09 Sep 2012
  • Houses Selected Works
© Peter Cook

Architects: de Blacam and Meaguer architects
Location: Atzaró, , Spain
Design Team: John Meagher, Juan Echeverría
Project Year: 2011
Photographs: Peter Cook

Project Area: 480.0 sqm
Builder: Construcciones Collado Ballesteros, SL

The house is on a north-west facing slope facing into the Atzaro Valley and the settlements of San Lorenzo and Balafia.

© Peter Cook

This is a one-storey dwelling, based on a 3.8m grid, with a L-shaped layout that embraces a swimming pool and a three-bay pergola. A sequence of cubes and porticos with different heights are adapted to the sloping topography.

Its architecture echoes the Ibizan old fincas surrounded by dry stone walls that terrace the surrounding landscape. The Iroko external doors and windows, the reddish fertile soil,and the ceramic vaulted blocks contrast with the white stucco walls and the greenery of the vegetation.

© Peter Cook

The entrance and rear garden have been carefully designed using dry stone walls and indigenous plants that include a wide variety of Mediterranean shrubs and perennials.

© Peter Cook

An orchard with numerous varieties of deciduous fruit trees, olive trees, jacarandas and an orange grove stand out along the different terraces and enhance the enjoyment of the senses.

© Peter Cook

The accommodation includes 6 bedrooms with a separate ensuite bathroom, courtyard and outdoor shower. An annex of 70m2 with a carpark can also work as a separate dwelling.

Plan
Cite: "House in the valley of Atzaró / de Blacam and Meaguer architects" 09 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=268969>

2 comments

Share your thoughts