Illumination: Small Olympic Hall / pfarré lighting design

© Andreas J. Focke / architekturfoto.org

With a capacity of 3600 places, and an alternative to its ‘grand sister’, the small olympic hall, is embedded carefully in the protected Olympic Park ensemble as it almost disappears. With pfarré lighting design working closely with the architects, the attic has been detailed to house a linear, dimmable lighting system. The huge notch, cut into the hill, which covers the building, was underlined with light on both sides. More images and their description after the break.

© Andreas J. Focke / architekturfoto.org

Thanks to the light surface materials, the lighting atmosphere is very pleasant, inviting, and glare-reduced. Like a “plaza”, the outdoor space can be used for all kind of events; the lighting intensity can be adjusted. Behind the glass facade, a view into the hall.

© Andreas J. Focke / architekturfoto.org

The sober, minimalistic interior design is based on just two materials. Concrete, partially painted in the original “Olympic” colors from 1972, but mostly “natural”, and a black screed floor. A custom-made, minimal suspended lighting system welcomes the visitors. The counter was enhanced with an indirect LED-strip on the bottom. Invisible mounted directional downlights illuminate the countertop on the left; in the back, recessed ceiling channels hide T5 fixtures and illuminate the coat check. The suspended lighting system consists of dimmable T5s, housed in a highly polished aluminum profile. In the upper foyer, the system is still aligned parallel to the outdoor entrance notch.

© Andreas J. Focke / architekturfoto.org

Above the grand interior stair, the lighting layout changes from parallelism into a more free arrangement. Persepective of the lower foyer. In the background, a service outlet for food and drinks. Left, the entrances into the event hall, enhanced with narrow spotlights. Smooth color reflections touch the concrete columns. The lighting structure adds volume and sensation. The lighting system can be managed via touch panel from the coat check (foyer use only), and from the lighting directors board in the hall. Colors and different daylight conditions are being reflected in the polished profiles, depending on the position of the viewer.

© Andreas J. Focke / architekturfoto.org

Due the early involvement of the lighting designers in the project team, this distinguished, and effective lighting design was made possible. All T5 lamps are driven with a maximum load of 80%, to enhance their life span. The energy consumption is low: only 6.96 W/sqm for the interior areas (without hall). With a DALI system, pre-programmed scenes can be managed as well as individual programs, according to the particular event.

Lighting Design: pfarré lighting design
Location: , Germany
Team: Gerd Pfarré, Dominik Buhl, Katja Moebs, Katharina Schramm; SchwaigerWinschermann Buero fuer visuelle Gestaltung
Custom Lighting Elements: Lichtlauf GmbH
Architects: Auer+Weber+Assoziierte
Client: SWM Services GmbH, Munich
Interior: 2360 sqm
Exterior: 15,750 sqm
Date of Completion: September 2011

 

 

Cite: Furuto, Alison. "Illumination: Small Olympic Hall / pfarré lighting design" 16 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 26 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=268763>