Guest House / Enrico Iascone Architetti

  • 31 Aug 2012
  • Houses Selected Works
Courtesy of Enrico Iascone Architetti

Architects: Enrico Iascone Architetti
Location: ,
Design Team: Carlotta Menarini, Camilla Belletti, Alberto Vitali, Anna Grassigli, Silvia Labanti
Project Architect: Enrico Iascone
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of Enrico Iascone Architetti


Project Area: 100 sqm
Structural Engineers: Luca Turrini

This family house is located in an extensive 1960s residential spillover area outside Sassuolo, Modena’s ceramic manufacturing heartland.

Courtesy of Enrico Iascone Architetti

Its stand amid other detached houses surrounded by small gardens on a plot once occupied by a detached house, now demolished.

Courtesy of Enrico Iascone Architetti

The high-end design used prefabbricated wooden elements for the aboveground storeys on a concrete undergruond level.

Courtesy of Enrico Iascone Architetti

The thermal insulation and umidity control afforded, went a long way to obtaining class A energy certification. Choosing joint-mounted prefabrcated wooden elements provided the advantagies of on-site safety and assembly occurancy, that cut overall worksite time considerably.

Courtesy of Enrico Iascone Architetti

The whole architecture is a play on opposite: a large apparently monolitic volume whose more secluded sides have different size glazed lights giving glimpses into deep interiors and providing views onto the outside.

Courtesy of Enrico Iascone Architetti

The ventilated wall is clad with extra-thin laminam ceramic slabs. Its gray-black shades lending materiality and elegance.

Courtesy of Enrico Iascone Architetti

The windows and door frames are in burnished bronze. The laminam ceramic sladdings cover both walls and roof, the latter also laid with photovoltaic film. The programme try to be an example of how tecnology and sustainability can be happily combined with quality architecture and lifestyle. On the north side, the house present a compact front with the ground level parking area.

Courtesy of Enrico Iascone Architetti

To the east , wooden floor terraces with glass parapets mediate the extend of daylight enetering the interior. Throughout light, natural, zenital and artificial is the definig factor of the interior spatial design. Led stripe lighting set above the windows creates a hiatus between indoors and outside, making the house glean like a diamond.

Section
Cite: "Guest House / Enrico Iascone Architetti" 31 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=266930>
  • Pingback: Guest House / Enrico Iascone Architetti | low

  • shahd

    very nice contrast created by the monolithic bulky mass of the house broken by the different sizes of openings .

  • http://www.pascherlouboutinchaussuress.com/christian-louboutin-daffodil-c-6.html/ christian louboutin paris

    Ahaa, its pleasant dialogue concerning this article at this place at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.