Campus 54 / Pelletier de Fontenay

Courtesy of

The Campus 54 office building, designed by Pelletier de Fontenay, aims to create a setting where spaces for leisure, stimulation, relaxation, health, nature and ad hoc encounters would seamlessly blend into the work spaces. At the heart of this project is the notion of the campus. Planned as a multi-tenant office complex for over 4000 employees, the first challenge was to keep an intimate, personal feeling within such a large building. The strategy was to use the scale of the project as an opportunity to create the complexity and variety desired. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Pelletier de Fontenay

In a context where conceiving an office building too often means an obsessive pursuit of space optimization, the Campus 54 project is surprisingly rich in program and intentions. Typical office buildings, especially when located on the outskirts of the city, largely fail to generate life and activity outside of the office space per se. This obsession with efficiency leaves a large part of the office life unaddressed.

Courtesy of Pelletier de Fontenay

A campus is in a way the microcosm of a town with its buildings, streets, green areas, work and leisure spaces, services, circulations and infrastructure. Campus 54 does exactly that, defining a new typology of office building aimed towards quality work life as a means to achieve productivity and sustainability. The project is thus conceived as an integral part of the city rather than a mono-functional mega-block.

Courtesy of Pelletier de Fontenay

The project is planned in two phases, each of which is broken into a cluster of 3 smaller interconnected buildings. Each of these smaller buildings has roughly the same floor area, but their height and scale vary to create a variety of office typologies. The resulting effect emphasizes the individual characters of each space and reinforces the idea of the campus. The height and size variations create a skyline effect with small towers, mid-height blocks, low buildings and ground floor connections all sharing a common architectural expression.

Courtesy of Pelletier de Fontenay

The three buildings of each phase are linked together by a three story high, boomerang-shaped atrium, connecting to separate entrances. This generous shared space filled with natural light serves as an entrance lobby to the complex, giving direct access to all the offices and amenities of the campus. At the heart of the complex, the two atriums open onto a crucial feature of the project, a looped ribbon connecting all six buildings from both phases together.

Courtesy of Pelletier de Fontenay

This loop, dubbed as ‘the ring’, is a shared open public space allowing the users of any building to access the amenities of the campus. It is a lively vibrant space, buzzing with activities. This glazed one story space encloses an introverted courtyard, sheltered from the rest of the city by layers of buildings and greenery. This large but intimate garden is the lung of the campus, a visual and physical breath of fresh air. With its highly articulated organization, the project reinterprets the suburban office typology like a classic campus, a collection of smaller interconnected buildings feeding off each other.

Courtesy of Pelletier de Fontenay

Context and urban design components

The proximity to two major highways, the Namur subway station and the Pierre-Elliot Trudeau airport makes the location of the Campus 54 project highly desirable. However, the mix of light industrial and commercial buildings surrounding the site doesn’t offer much variety in terms of urban life and amenities. The spatial condition generated by low buildings and wide streets largely deprived of trees and greenery lacks the liveliness and diversity of a denser urban context. In order to offer this, the building itself needed to integrate this programmatic and formal complexity.

Courtesy of Pelletier de Fontenay

Integration of sustainable design

The complex aims for a LEED gold certification. A large array of strategies, both passive and active, have been integrated to the project to achieve this goal. First, a careful proportioning and placement of the buildings was made in order to optimize access to daylight throughout the day. The skin of the building is composed of vertical aluminum fins serving both as mullions and louvers, helping mitigate the effects of large amounts of glazing. The depth of the louvers is determined according to the sun path and specific programmatic needs. The fins are generally deeper along the south oriented façades and less deep along the north oriented ones. Operable windows are placed regularly in open areas throughout the building, allowing to override mechanical ventilation during periods between winter and summer months.

site plan

Innovation in addressing program

The client’s ambition was to create a “better than home environment, where workers would do more than just work”. To achieve this, we looked at mixed planning and typological innovation to find a balance between individual and collective needs. By splitting up the typical mega-block into smaller separate buildings, the project achieves its primary goal, creating a sense of intimacy and individuality. By having three different buildings in each phase, we were able to offer multiple types of office spaces for a wide range of potential tenants, enabling the social diversity needed to create a true mixed use complex. We called this “flexible rentability”, where numerous layout options were offered, from large one story open floor concepts, to smaller more divided floor plates, all of which could potentially be combined side by side and one on top of the other.

 

Cite: Furuto, Alison. "Campus 54 / Pelletier de Fontenay" 27 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=266508>

0 comments

Share your thoughts