Tokyo Fashion Museum Proposal / MUS Architects

Courtesy of

Designed by MUS Architects, their proposal for the Tokyo Fashion Museum was recently named the winner of the World Architecture Awards 20+10+X. The whole structure of the building, from the entry yard to the top of the tower has been wound with a homogenic lether relating to the basic fabric of every fashion designer and constituting the base of every collection. Fibers of the fashion museum are lead in two rows – one layer of fiber winds around the building clockwise, the other one counter-closkwise thus resulting in a kind of a plaiting. Due to the small dimensions of the parcel being located in the intensely urbanized city tissue of Tokyo, the wide program of the fashion museum has been set up vertically on 22 levels (19 of which above the ground level). The result is a functional ‘pile’ of layers – ‘program squares’. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of MUS Architects

The tissue of the plot has been treated as an elastic fabric, which can be stretched, pulled upwards and twisted so as to form the desired shape, based on the design-program analysis. A function of a museum is commonly associated with buildings with a wide, horizontal program-spatial layout. They tend to be objects which are exposition ’packagings’, places of an individual contemplation, but also areas for meetings, drawing society into their world.

Courtesy of MUS Architects

In order to create an urban emptiness, out of which a public space can be created that will draw into the building interior, the entry level ‘program square’ has been moved to the lower ground floor and has been connected with the city via a wide ramp. The ramp flows into the lower level, forming an entry level hall, of the shape and color of a solidified flow of magma. The following functions have been located there: reception, souvenir shop and seating places. The form of the underground relates to the holy mountain – Mount Fuji; the bottom part is a metaphor of magma, whereas the conical upper structure – snow covered summits.

Courtesy of MUS Architects

On the ground level, a yard has been organized on slopes created of plains, which like elastic fabric are stretched out of the plot corners. They connect further down the ground and twist, leading upwards to the corners of the raised storeys. The surface of the yard canopy has been shaped by the wrapped up fabric enabling screening of pictures and multimedia presentations. The pile of ‘program squares’, raised above the city level, has been processed further, preliminarily moving them around clockwise within the borders of the plot. Each of the ‘pile’ levels have been allocated certain functions, in order of the assumed and transformed functional program and of a diagram of mutual spatial and logical relations.

Courtesy of MUS Architects

A further step of hybridization of a base model is diversification of the level heights – changing the space form of given interiors, creating a preliminary layout of the desired emptiness-mass balance. The resulting level layout has been connected via a vertical construction, the communication and technical infrastructure core. Vertical partitions – the external walls consist of functional elements, generated by the earlier assumed set of the ‘program squares’.

Courtesy of MUS Architects

The cubature created in this way is a pile of simple, basic geometric shapes – boxes piled up one on another according to the assumed order of the plan of the building and their mutual shift. The pile of shifted boxes is a partitioned 100-metre tower. Dividing the space helps reduce the volume of the building mass optically and helps relate the horizontal directions to the height of the surrounding buildings. The pile of boxes has been cut through by horizontal straight lines thus creating stripes of glazing wrapping around the building and providing a 360 degrees view. The biggest part of the museum – the permanent display, devoted to given historical periods, has been shifted so that the first stage of the visit – the gallery dedicated to the oldest period covered by the program (the 20’s) has been located on the top of the pile. Lower down, the further levels have been dedicated to the subsequent periods according to the time continuum.

Courtesy of MUS Architects

The aim of this was to separate the oldest period from the contemporary city and to enforce the historic sightseeing route by going lower down. In the subsequent layers of the gallery holes have been cut through and stairs have been fitted in accordance with the assumed visitor route, ie from the top to the bottom clockwise. This ensures a fluent transition between the periods of fashion history. Going further down we go through the history, coming closer to the contemporary period as well as to the the contemporary tissue of the city. Parking and deliveries have been organized on level –3, accessible via a lift located in the west part of the plot. The upper part of the shaft has been covered with an elliptic capsule finished up with a high class artificial grass. Aside from the transporting function, the lift also constitutes an abstract sculpture enriching the yard.

Courtesy of MUS Architects

The plaiting of the skin is then modified adjusting the meshes and its density to factors such as lighting conditions, view openings and overall composition. Fibers of the fabric winding around the museum cross at different angles, creating either a dense net or wide meshes locally, providing a full opening of the building. The main core of the vertical construction is a skeleton of the building, on which the ceiling has been based. This solution allows the elevation to be free from construction elements so that a clear frameless glass facade can be applied. Stripes of the external white walls have been wound by cable arrangement – ‘fabric’. The structure of the fabric is achieved by the use of white cables made of artificial material complemented by a light frame made of carbon pipes. On the yard level they are converted into steps – seating places.

Courtesy of MUS Architects

Interiors are homogeneous in terms of material and color. Maintained in white, they make a natural background for exposition. White concrete flooring impregnated with resin has been used. All the necessary installations should be fully hidden, simple, accessible, easy to maintain and adjusted to the functional structure in the same time. They are held in the walls of the communication route. The main utility rooms have been located on the level –1.

Architects: MUS Architects
Location: Tokyo,
Team: Adam Zwierzynski, Anna Porebska
Type: Competition Entry
Date: 2010

 

Cite: Furuto, Alison. "Tokyo Fashion Museum Proposal / MUS Architects" 26 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=266425>

1 comment

Share your thoughts