We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

House V / I + GC [arquitectura]

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

This is a fluent volume that breaks away from the ground towards the front, moving down as it turns until it leans fully backwards. This work projects a sense of movement, of a compact mass that has been stretched until it reached its present shape. This is highlighted by the longitudinal windows and the split levels on the top of the facades.

Architects: I + GC Location: Funes, Argentina Design Team: Matías Blas Imbern, Agustina González Cid Project Year: 2011 Photographs: Walter Salcedo

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Project Area: 800 sqm Collaborators: Fernando Imbern Structure Calculation: Gustavo Bordachar

The idea for this project was to design a house around a yard without having to resort to the cloister and taking advantage to the shape of the plot. It is after this idea that the “V” arises, as a volume that falls back on itself and creates a plan that allows the garden into its arms. It thus becomes the heart of the project.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Out of this fluent mass emerges the swimming pool as an extension of the house. This is directly related to the partly-covered area, which can be used both for parking cars or eating. Thus, this area and the swimming pool lie in close relation and function as one space. All this group is surrounded by a floor made of curved shapes which adapts both to the house and to the vegetation in the lot.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The project makes the most of the lot since it adapts to its compulsory retreat. In this way, it clears the garden in direct relation to the living-room and the swimming pool.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The characteristics that highlight the strategy of this project and its relation with the lot are dynamism and fluency.

Plan 01
Plan 01
Cite:Fabian Cifuentes. "House V / I + GC [arquitectura]" 27 Aug 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/266145/house-v-i-gc-arquitectura/>