House D / Pauhof Architekten

  • 25 Aug 2012
  • Houses Selected Works
© Mateo Piazza

Architects: Pauhof Architekten
Location: , Italy
Project Team: and Barbara Kolb, Hendrik Seibel
Photographs: Mateo Piazza

Furnishing: Barth Interni sas, Bressanone (BZ)
Electrical Services: Electro Obrist srl, Velturno (BZ)

House D is a single-family dwelling with an integrated studio-gallery. Built on a steep slope, it weaves itself into its immediate surroundings and at the same time alludes to the more distant mountain landscape. On the one hand, it is embedded in the suburban settlement, on the other, it stands out as the end point of a southward-facing vineyard. This ambivalence is emphasized by the previously existing natural stone wall that runs along the eastern side, reaching out into the open landscape. The organic curve of this wall – a line characteristic for the entire western slope – the stone border of the private driveway, and the snaking path of the road define the specific situation. In this way, we conceived House D as a kind of joint that extends past the steep slope to connect the existing elements.

© Mateo Piazza

The structure of the house – that is, the section and/or the floor plan – results from the unusual nature of the site. On the south side, the house extends along the entire length of the building line, forming a four-story stacked volume (approximate height difference: 12 m). Otherwise, the rounded contour of the plan abstractly follows the property line. The structuring of the interior spaces is an artificial reflection of the specific topographic situation. All views are choreographed to capture as much of the still intact surrounding landscape as possible while blocking out the immediate, less attractive neighborhood. The spiral course of circulation manifests itself in the hovering roof structure (a snaking timber construction) that follows the curve of the northward-facing atrium, winds upward, is briefly supported by the bedroom façade, and then continues off into the vineyard as a tapering pergola.

© Mateo Piazza

Four floors, each with its own character, determine the spatial continuum. The lower level houses the semi-public, neutrally toned studio-gallery with fair-faced concrete walls and natural illumination from a side light and clerestory windows on the slope side. The entrance to the house leads via a wide, half-indoor, half-outdoor, concrete staircase to the domain of the lady of the house: a two-story-high studio library and adjacent work area with a glass wall looking down onto the gallery. Grouped around the quarter-circle-shaped void of the gallery are the children’s bedrooms, a guestroom, and the bath- and utility rooms. Colors and materials in general play an especially important role and were planned in an inspiring collaboration with the artist Manfred Alois Mayr from Bolzano.

© Mateo Piazza

Along the vertical, load-bearing concrete slab, another staircase leads up to the main level of the house. Here we find the building’s only large-area interconnected level space with two directly adjacent terraces. On this floor the house opens out horizontally, encloses a kind of atrium with connected living and dining room areas, a kitchen, and the master bedroom. The low room height (2.44 m) and the black wooden slat ceiling (like the façade) impel the eye outward. A one-and-a-half meter high ribbon window directly below the ceiling cuts through half of the house, affording a 180° panoramic view of the mountains. The upper level – enclosed in an isolated wooden box – is a private space, a kind of cozy family room.

© Mateo Piazza

On the construction of the house: concrete was used for the underground areas and the vertical load-bearing slabs; timber for all the visible volumes from the first floor upward. All outer façades and the atrium-level walls are covered with a flamed oak cladding. The atmosphere of the interior rooms is strongly determined by the materials used: waxed oak, split natural stone slabs, fair-faced concrete (sometimes with a boasted surface), black terrazzo flooring, bottle-green glass mosaic tiles, sisal walls …

Section
Cite: "House D / Pauhof Architekten" 25 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 30 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=265974>