Sisli Halide Edip Adivar Mosque and Social Complex Winning Proposal / Kolektif Mimarlar

Courtesy of

The first prize winning proposal for the Halide Edip Adivar Mosque and Social Complex is an objection to the continuing entegrist attitude-action which is mostly validated on mosque design and kept popular in media of . Designed by Kolektif Mimarlar, one of the main ideas of the design is to produce a well integrated structure with its surrounding and the nearby dwellers, where additional functions to the mosque can take place. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Kolektif Mimarlar

Located between Halide Edip Adıvar street and Piyale Paşa boulevard, the idea of courtyard which organizes the functional units surrounding it, is an important generator in the design process.Stairs between the courtyard and Halide Edip Adıvar street provides a smooth urban connection. The passive landscape between competition site and Piyale Paşa boulevard is planned to become a part of the urban space with its interaction with the courtyard.

Courtesy of Kolektif Mimarlar

The gathering space designed at Halide Edip Adıvar street level (0.00) provides a direct access to the narthex and the main space of the mosque with no visual interruption. At this level also, the main worship space is planned where the women’s area is at mezzanine. Service units ,the remaining parts of the complex are designed at -3.50 level around the courtyard. Car access to the site is provided from Bahçecik Street.

Cite: Furuto, Alison. "Sisli Halide Edip Adivar Mosque and Social Complex Winning Proposal / Kolektif Mimarlar" 22 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=265213>

0 comments

Share your thoughts