We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Courtyard House VW / Areal Architecten

© Cafeine © Thomas De Bruyne © Cafeine © Thomas De Bruyne © Cafeine © Thomas De Bruyne © Cafeine © Thomas De Bruyne

From the architect. The task involves building a spacious family home in rural Affligem, near Brussels. The area with a width of 25 m has a significant height, rising to the rear of the plot. The wishes of the client and the optimum utilization of the potentials of the plot led to the design of a large volume that reaches to the boundaries of the building plot.

© Cafeine © Thomas De Bruyne
© Cafeine © Thomas De Bruyne

Around a sheltered courtyard organizing the functions of daily life as a contemporary farmstead. The topography of the land is respected and this creates subtly different relationships between indoor and outdoor space. The upper floor has been implanted in a way that the insolation is not hindered, the entrance is provided with an impressive cantilever and all rooms enjoy a splendid view of the landscaped garden.

© Cafeine © Thomas De Bruyne
© Cafeine © Thomas De Bruyne

The contract was extended with a design for the garden paving and a pool house, which is in harmony with the landscaping and the pool to create an oasis of peace. By light and textured material choices a surprisingly southern atmosfere is created in this northern climate. 

Plan
Plan
Cite:"Courtyard House VW / Areal Architecten" 24 Aug 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/264912/courtyard-house-vw-areal-architecten/>