Tehran Stock Exchange Competition Entry / LAVA

Courtesy of LAVA

Designed by LAVA, the proposal for the Stock Exchange fuses visionary geometries and forms with traditional elements of Persian culture. The vision seeks to define a new typology for the next century, mixing virtual and human interaction. Inspired by the local morphology such as cave houses, the building is envisioned as an urban rock, with smartly carved ovoid shapes enhancing natural light, panoramic views, interior spaces and the relationship with the surroundings. An interior light void maximizes fresh air and sunlight, while roof terraces add to the amenity of workers. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of LAVA

Past, present and future meet inside the exchange hall, where modern muqarnas, an interactive data dome and high-tech data screens work together in a tribute to Persian history and architecture. The office floors are filled with light and air, enjoy breathtaking mountain views and allow highly functional and flexible workspace layouts. The most advanced design technologies create a fully sustainable, flexible and unique public center for the economy of the country, with a highly iconic identity.

Courtesy of LAVA

The façade draws inspiration from the tessellation and light prisms of the local architecture, whilst a media façade broadcasts real time news and an intelligent skin responds to changing climatic conditions. This design carves Tehran’s new city icon.

Architects: LAVA – Laboratory for Visionary Architecture
Location: Tehran,
Team: Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck
Partners: MOM, Iran Arch
Client: Tehran Stock Exchange
Size: 27,380 sqm
Status: Competition
Date: 2012

Cite: Furuto, Alison. "Tehran Stock Exchange Competition Entry / LAVA" 16 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=263441>

2 comments

Share your thoughts