G House / Paz Gersh Architects

  • 15 Aug 2012
  • Houses Selected Works
© Amit Giron

Architects: Paz Gersh Architects
Location: Ramat hasharon,
Architect: Paz Gersh
Project Year: 2011
Project Area: 250 sqm
Photographs: Amit Giron

The program was planned for a family with three children. In planning G House, the main design concept was preserving the existing garden. The garden contains of a typical Mediterranean fauna with a small orchard.

© Amit Giron

In the proposed plan, the balcony evolved into a connecting space between the existing and the new. The public spaces in the floor plan layout (Kitchen, Living Room and Dining Room) are arranged parallel to the balcony. These spaces open to the exterior through the balcony, both in views, as well as in orientation.

© Amit Giron

The house re-examines the boundaries of interior space on the ground level with the use of natural light and transparent glass elevations. These glass elevations on the ground floor are used as dynamic partitions, while the upper windows allow filtered sunlight into the space.

© Amit Giron

The design of the facades evolved through an analysis of precise proportions with a classical golden ratio, these proportions can be seen through out the entire house. In designing of the exterior elevations, a framing element is used to capture a segment of the gardens landscape scenery.

The house was planned while searching for an architectural language, both using local references with the combination contemporary Mediterranean elements.

Plan
Cite: "G House / Paz Gersh Architects" 15 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=263157>