Daphne – Installation for Santorini Biennale 2012 / 24° Studio

  • 15 Aug 2012
  • by
  • Installation
Courtesy of 24° Studio

Designed by 24° Studio for the Santorini Biennale 2012, Daphne is made entirely of self-supporting paper panels to create an enclosure that intervenes the visitors’ perception of the existing conditions. Their installation, which is being displayed until September 30, achieves this perception as being a container of conglomerated memory as the paper panels age and take their shape accordingly to the local condition. Located within the tunneled stairway, it interplays with the notion of concealing and revealing the ancient interior surfaces of the tunnel leading to the peak of Pyrgos. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of 24° Studio

The Past. History, Time, Memory and Nostalgia:

A village is a vessel of memory, and reaching to the highest peak at Pyrgos from the main village square is, therefore, an excursion to its past memory where every surface contains a history. During the excursion to the Kasteli, visitors will have to encounter a tunnel stairway that leads to the destination. The history of the tunnel may be unknown to visitors and the space of the tunnel may seem insignificant to the passers by at first.

Courtesy of 24° Studio

Daphne makes a mundane moment of procession through this enclosed space into highly charged space that will celebrate the coexistence of past, present and future. A trace of Daphne will appear at the entrance of the tunnel. Starting from a few panels at the foot of the stairs, it will grow its number and encapsulates the interior surface of the tunnel, only maintaining its key element to wrap the space and juxtapose the “past” with the “present” intervention. The interior illumination will accentuate the space from dusk to dawn that can be of an emphasis on how the existing materiality can coexist with new materiality to suggest uncanny, yet, mesmerizing possibility.

Courtesy of 24° Studio

Further impact of environmental condition will also play an important role in this installation. The wind and humidity condition as well as passerbys interactions during the endurance of Biennale will affect the aging of the material. This inevitable and also unpredictable factor of the installation and this process will illustrate how the transformation of textural and color quality can bring phenomenal conditions of time and space. These latent effects of material expressing this ephemeral condition will become a key factor, in which the “past”, “present” and “future” all will be contained.

Architects: 24° Studio
Location: Pyrgos, Santorini,
Team: Fumio Hirakawa + Marina Topunova
Client: Santorini Biennale of Arts Organizing Committee
Type: Installation
Materials: Watercolor Paper
Light Source: String LED
Area: 25 m2/82 sf
Completion Date: July 2012

 

Cite: Furuto, Alison. "Daphne – Installation for Santorini Biennale 2012 / 24° Studio" 15 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 18 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=262958>

0 comments

Share your thoughts