V4 house / Studio mk27 – Marcio Kogan + Renata Furlanetto

© Nelson Kon

Architects: Studio mk27 – Marcio Kogan + Renata Furlanetto
Location: são paulo . sp .
Architect In Charge: Diana Radomysler, Fabiana Cyon, Fernando Falcon, Oswaldo Pessano
Project Manager: Nelson Batista
Design Team: Carolina Castroviejo, Eduardo Chalabi, Eduardo Glycerio, Eduardo Gurian, Elisa Friedmann, Gabriel Kogan, Lair Reis, Luciana Antunes, Marcio Tanaka, Maria Cristina Motta, Mariana Simas, Samanta Cafardo, Suzana Glogowski
Co Architect : Renata Furlanetto
Project Year: 2011
Photographs: Nelson Kon

Project Area: 1291.0 sqm
Interior Design: Diana Radomysler, Renata Furlanetto
Landscape Architect: Isabel Duprat
Structure Engineer : Pinto Rodrigues Eng. Gilberto Pinto Rodrigues
General Contractor : Alle Engenharia Eng. Luis Esteves Eng. Alberto Du Plessis Eng. Hugo Mariotto

With each new project contemporary architecture is forced to optimize spaces and use the maximum of each square meter of the site. V4 House is a rare anti-example. Its occupation of the land is very far from the maximum coefficient. Laws allow for much larger constructions. The solution adopted, however, dialogues with the dimension of the site, formulating an adequate relation between the scale of the construction and the site.

© Nelson Kon

Contrary to the surrounding houses, a garden neighborhood of São Paulo, V4 House is a ground floor and almost disappears when seen from the street. The living room, positioned at the front of the house, is under a delicate beam of exposed concrete. Two rows of door frames, on both sides of the living room, can be completely retracted, constituting total integration between the front garden, the living room and the back patio. The living room, in this case, shelters from rain and sun, like a large veranda. And, under the beam, in one of the extremities, there is an open kitchen. On the ceiling of this volume, a large deck is an empty space that functions as a solarium. This terrace makes almost the entire project like a garden.

© Nelson Kon

The concrete beam appearing from the wooden box, houses the two rooms that face the patio. In the wooden box from where the concrete beam appears, are the two rooms that face the patio. The wooded shaded area enables to control the inner temperature and, simultaneously, offers privacy to the environments. The bathroom of the master bathroom faces a small garden, removed from the rest of the house.
The program for the client’s needs and the dimensions of the site made it possible to do an unusual project: an urban ground-floor house. The house ends up, therefore, being very delicately inserted with the surroundings

Plan
Cite: "V4 house / Studio mk27 – Marcio Kogan + Renata Furlanetto" 13 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 01 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=262599>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    gostaria de ver a casa no google street view, mas nao encontrei ela, pelo mapa postado por vocês aqui no site ela fica perto do prédio da MASP só que eu não encontrei a casa, pode ser que a foto do street view seja antes da edificação ficar pronta, pois existe uma casa de dois pavimentos na proximidade que parece ser o local da house v4, uma casa verde com uma placa de vende, é nesse local que se encontra a house v4 no momento ? se possível gostaria que me mandassem a imagem dela no street view para que eu possa dar uma olhada no entorno, gostei muito do projeto e vai servir de inspiração para um trabalho da faculdade, obrigado

Share your thoughts