Diamond House / Abis Arquitectura

  • 09 Aug 2012
  • Houses Selected Works
© Toni Elvar

Architects: Abis Arquitectura
Location: Sierra Dorada, Benidorm, Alicante,
Architects: Ángel Benigno González Avilés, Mª Isabel Pérez Millán
Design Team: Emilio Cortés Saura
Project Year: 2010
Photographs: Toni Elvar, Vicente Martinez

Project Area: 324.9 sqm
Structural Engineering: Rafel Sanchís
Execution Team: José Manuel Ballester Ruiz, José María Germán Cecilia
Contractor: Construcciones Pagamuño S.L.
Client: Design Houses
Site Area: 1,000 sqm

The “Diamond House”, rebuilt by Abis Arquitectura , was built on one of the hills which dominates the city of Benidorm and is placed over a rocky soil. Its terraces and porches face south with a view to the Mediterranean Sea and to the skyscrapers in Benidorm.

© Toni Elvar

The House was found in an advanced state of degradation, having suffered multiple changes and unplanned additions along the times, threatening to erase its original character. The original Project, designed by the architect Luis Jiménez de Laiglesia in 1964 for Pr-Mr. Jean de la Croix, suffered from consecutive modifications which disguised the purity of its structure and design of its base. The house was built during the 60’s and as if it was an uncut diamond, it hides a very singular structural layout under its layers which we tried to recover and improve, getting rid of previous unnecessary architectural elements.

© Toni Elvar

The Diamond house was rebuilt in order to show its original geometry and its particular structure. In order to do so, all the unnecessary architectural elements were removed: handrails, stairs, lattices, chimneys, and so on. Enlarging the surface of the house meant the reuse of every space, used for storage or electric facilities, located below the sanitary forging. Those spaces were reused and were turned into the main floor at the swimming pool and the terrace level.

© Toni Elvar

Thus the total surface of the house was 324,90 squared meters distributed on three different floors. The first one was the floor with the main entrance to the house, situated under the porch – designed according to a singular structure made of concrete-. The living room and the kitchen were located on the second floor (main floor) facing the swimming pool, garden and terrace. Four suites with magnificent views of the Mediterranean Sea were placed on the upper floor.

© Toni Elvar

The access to the house from the base of the site to the main entrance was not easy. By the restoring of the house a larger ramp was built in order to facilitate the access to the house.

Cite: "Diamond House / Abis Arquitectura" 09 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=261695>