Ta Phin community house / 1+1>2

  • 08 Aug 2012
  • Public Facilities Selected Works
Courtesy of 1+1>2

Architects: 1+1>2
Location: , Sa Pa District, Lao Cai province, Vietnam
Project Architects: Hoang Thuc Hao, Pham Duy Tung, Nguyen Thi Minh Thuy
Project Manager: Red Dream Project
Project Year: 2012
Photographs: Courtesy of 1+1>2

The project site is at Unit 1, Xa Seng village, Ta Phin commune, 17km far from  center of Sapa town, a popular tourism attraction in the north of Vietnam. The project is a multi-functional community house, which will contribute to the local economic growth, enhance tourism development and maximize the local potentials. The project is also developed toward sustainable development for the local community by preserving natural resources and environment, as well as enhancing the local cultural diversity and traditional handicrafts. The action program will include training strategies for local people in sustainable agriculture, tourism, and project management.

Courtesy of 1+1>2

The community house will be incorporated with an herb garden, and will include a working space, an exhibition room for local handicraft product, a small library, a communication center, as well as a studio for training program. All the above activities have been supported and advised by not only the local people but also the authorities and other community associations.

Section

The building form is inspired by the traditional red-scarf of the Dao minority woman, as well as the form of the mountainous topography of Sapa. The building uses local labor and material such as stone, recycled wood, adobe brick… and other sustainable green technologies such as: rain-water filter system, solar energy, 5 compartment septic tanks, energy saving fireplaces, utilizing extra heat from the fireplace.

Courtesy of 1+1>2

The location of the community house has also been well considered: It is in the center of the commune, next to the elementary school and public rice milling station, therefore it can maximize the use of all the above center and is easy to be recognized by tourists.

Courtesy of 1+1>2

The community house has just been opened for a short time, however it is getting many compliments and supports from the local community. We do hope that in future, the same idea will be applied for other communities, especially for minority communes. 

Situation Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Ta Phin community house / 1+1>2" 08 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=261063>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down +9

    i don’t like negligent architecture.

    • Thumb up Thumb down +7

      I don’t like negligent comments.

  2. Thumb up Thumb down +5

    Inspiring. This is a great work, not the philosophy of laziness in western.

Share your thoughts