We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

FDR3120 Building / A3 Digital

© Alejandro Peral
© Alejandro Peral

Architects: A3 Digital Location: Franklin D. Roosevelt 3120, Buenos Aires, Autonomous City of Buenos Aires, Argentina Design Team: Santiago Luppi, Javier Ugalde, Andrea Winter Project Year: 2011 Photographs: Alejandro Peral

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The project proposes a dissociation of its elements. From the urban proposal  to appear independent of the street and the end of the site, to access to each unit and common areas.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The reinforced concrete wall formwork seen with a traditional table, in contrast to the large panes of glass, mark the lines of these houses, bounded by the solid of the balconies on each floor of duplex.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The double height access and parking space is the beginning of a journey that links spaces that are deliberately separated. Walk this first ramp space as imperceptible, slow down us as we enters. Halfway up is the courtyard, an intimate, which like the old courtyards, serves as a break from the outside to inside. Through the eye of the hall shows what will happen later … the building is to defragment in independent houses.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Use the vertical circulation feel for a moment inside the building as such. Once this point is left behind, get to each unit through the bridge across the inner courtyard makes you relive the arrival. The street and left behind, but only now reached.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The common brick trimmed and painted white texture gives a warm and cold at once. The windows to outer edge, almost without border, in addition to the sheets of wood windows within the same framework but playing another role, another contradiction.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Inner life The duplex unit has very definite qualities within each plant, for both type units to the penthouse. The entrance from the bridge shows part of the interior. The ground floor in a unique space that joins the hall, the dining room, kitchen, living and expansion, in fact, the activities that normally occur there. All together, yet bounded by the slope that crosses the demarcating environment situations.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

A large sliding glass, with its wooden frame (like every moving part of the building), allows a strong link with the expansion of space outside, leaving a half reserved for what you do not want to integrate the outside and what need support in the interior.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

A staircase leads to very permeable space upstairs. A large suite with bedroom area by dividing the dressing area and desk space divided up another single undivided. Only a frosted glass screens give privacy to the bath areas.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Floors and ceiling materials gray uniforms in a game of contrasting light with white walls and equipment. Up the space but barely touched. Carpentry almost imperceptible from outside which enhances the presence of glass, becomes a warm contrast of light wood and inside.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Outdoor life The top of the building is the playground of all households. The main staircase is illuminated by the large window that leads to cross the last bridge. That brings us to the multipurpose room. Salon half height and weight using concrete water tank as a finely piece placed over this space in order to close it and give it to the building. Beyond the living room, terrace and reflecting pool, merge with the city, using the neighboring as part of a view that a house can not achieve, but in these five houses stacked you get it.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Cite:Fabian Cifuentes. "FDR3120 Building / A3 Digital" 03 Aug 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/259922/fdr3120-building-a3-digital/>