Nettleton 198 / SAOTA

  • 02 Aug 2012
  • Featured Houses Selected Works
© Adam Letch

Architects: Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects
Location: Clifton, ,
Design Team: Greg Truen, Stefan Antoni, Jacques Prinsloo
Project Year: 2011
Photographs: Adam Letch


Main Furniture Supplier: OKHA Interiors

The clients, a British couple living in Cape Town, requested a six-bedroom, seven-level home that makes the most of the site, the views and the mountain. The lower levels of the existing structure were totally remodelled while the upper level was demolished to allow for two new levels.

© Adam Letch

“Inspiration was drawn from the mountain and dark colours were used on the facade, allowing the building to visually recede into the mountain instead of being an obtrusive construction,” says Greg Truen, Project Partner. The site enjoys spectacular views, both of the sea and Lions Head and these views and the impact of the sun were key informants contributing to the overall design.

© Adam Letch

The sun being both a defining and also harsh influence on the property inspired the choice of screens, shutters and louvres that give the lower levels its distinctive gravitas. The living room can open up onto the west and the east completely, giving it the feeling of an open pavilion.

© Adam Letch

The finishes and detailing have been very carefully considered to achieve an integrated and visually effortless whole. The exterior of the building is clad in powder-coated aluminium which resulted in a very robust and precise surface finish. Internally, a much warmer look was achieved by using walnut timber. Black marble & glass were integrated into the design as accents.

© Adam Letch

The home is peppered with unusual design ‘delights’. The circular entrance area, clad in walnut timber, is one of the main features of the house. The space is amplified by a fascinating lighting installation of backlit slumped glass, that renders an “other-worldly” effect. An elegant floating timber staircase employs hanging stainless steel rods for a refreshing take on a balustrade. Others include the walnut-clad kitchen box, the granite-clad rim-flow pool and the sculptural cantilevered carbon fibre bar.

© Adam Letch

The clients wished to keep the interior as lean and focused as possible and the selection of furniture and lighting is both graphic and strong.

Plan
Cite: "Nettleton 198 / SAOTA" 02 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 02 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=259661>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down +7

    I quite like it overall. The three biggest issues for me:

    1: People on the sixth floor terrace can see into the master bathroom on the seven floor. A house in the distance also appears to be able to see in.

    2: Not enough garage spaces, the garage should accept at least 4 cars (looks like enough room for 6). I mean come on, $$$ place with 6 bedroom’s and only 3 garage spaces? That area is also going to get hammered with salt spray so the cars can use all the protection they can get rather than being parked outside.

    3: There doesn’t appear to be much (at least not mentioned) in the area of sustainability and efficiency. At the very least I would expect solar hot water, well thought out natural ventilation – automated windows/vents to help control internal temperature, a grey water recycling system and rain water tanks.

    • Thumb up Thumb down -9

      Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  2. Thumb up Thumb down +1

    Using ‘screens, shutters, louvres, an exterior clad in powder-coated aluminium and a living room that opens up onto the west and the east completely…’, is an effecient, low tech and sustainable use of materials and method. Nice indeed.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Hi,
    Can anyone tell me what’s the name of company that provide the window frames?
    Good work!

Share your thoughts