Eneco Headquarter Rotterdam / Hofman Dujardin Architects and Fokkema & Partners

© Matthijs van Roon

Architects: Hofman Dujardin Architects and Fokkema & Partners
Location: Marten Meesweg, 3068 Prins Alexander, The Netherlands
Design Team: Michiel Hofman, Barbara Dujardin, Jeroen Semeijn, Paul Coenen, Iwona Wozniakowska, Wouter de Zeeuw, Tinka Niemann, Nuno Urbano, Vie So
Project Year: 2012
Photographs: Matthijs van Roon

Project Area: 25,000 sqm
Client: Eneco

The creative Amsterdam firm , in collaboration with Fokkema&Partners, has played a leading role in helping sustainable energy company Eneco to practise what it preaches. They have designed the interiors for Eneco’s headquarters building in Rotterdam, which has undergone a revolution to create the perfect working environment, complete with solar power, natural light and oxygen from internal vegetation, echoing Eneco’s vision of sustainability. Eneco’s new building is also the perfect example of how clever and efficient office design can offer employees the possibility to work flexibly in a dynamic, open, sustainable and healthy environment.

© Matthijs van Roon

The 14-floor, 25,000m2 office has been operational since April, with employees enjoying what must be one of the best workspaces in Europe.

© Matthijs van Roon

The heart of the building is a central atrium surrounded by a light-filled meeting centre with a reception space, meeting rooms, working areas, informal meeting areas, lounges, a restaurant, a service desk and an auditorium. Sun collectors on the south facade and on the roof track the sun throughout the day, absorbing the maximum amount of solar energy.

© Matthijs van Roon

The working and meeting areas are designed to be energetic islands floating on an otherwise calm, light-white terrazzo floor. Some islands are open spaces and others enclosed for privacy but they are all executed with vibrant colours and materials. Those on the ground floor are red, purple and orange, while those on the first floor are in different shades of verdant green (meeting rooms) and blue (working spaces). Employees are drawn to these colourful islands across the white floor and ‘land’ on them to undertake work and hold discussions. The diversity of colour and materials on the work islands are not only lively and inviting but they give the different spaces specific identities and atmospheres that enable people to orientate themselves better in the office.

© Matthijs van Roon

When arriving in the entrance hall, visitors are escorted by receptionists to one of the three Corian reception desks, making them feel they are arriving in a five-star hotel rather than an office building. This innovative piece of interior design reflects a new concept for hospitality that suits Eneco’s genuine generosity and focus on people.

© Matthijs van Roon

From the entrance, employees and visitors have a clear view of the centrally placed espresso bar – this is another island but one designed not so much with colour but with relaxing blonde oak floors and tables, making a warm and inviting destination. From there, they can gaze up through the light-filled atrium and around the ground floor, orienting themselves. Also from here they can take one of the three dramatic and inviting staircases to the first floor.

© Matthijs van Roon

The ground floor meeting island has lush and vibrant red, purple, beige and orange carpets, equally colourful chairs and, as a calming contrast, subtle oak tables. To boost the design diversity further still, the beige carpets are furnished with white tables and chairs, and the entire experience is enhanced by lighting designed by Studio Rublek which brings out the rich hues and textures of the space.

© Matthijs van Roon

Also on the ground floor is the restaurant. With a dark ceiling, a dark terrazzo floor and dark Corian benches, the only bright colour in this space is the food itself. Diners can watch the chefs creating delicious lunches and salads. For those who prefer a window seat for their lunch, there are clusters white tables and chairs on a bright white terrazzo floor adjacent to the black core of the restaurant. The brilliant whiteness reflects the maximum amount of daylight, making the restaurant full of natural light.

© Matthijs van Roon

Employees can reach the first floor via any of the three new dramatic, sweeping staircases in the atrium. In fact, the clever interior design of the building and the generous nature of the staircases encourages people to climb them and burn off a calorie or two rather than going for the lazier option of the elevator.

© Matthijs van Roon

The openness of the first floor keeps employees in touch with the airy central atrium and the buzzing espresso bar down below. The meeting centre on this floor is designed with a variety of green tones that grace the lounges, informal meeting areas, transparent meeting rooms and working areas. Staircases extensions reach a service area that boasts a Corian reception desk, a library area and a reading table.

© Matthijs van Roon

Crossing once more the staircase extensions, but still on the first floor, employees reach an open space with blue and turquoise islands with more lounges and working areas, and with small meeting rooms with experimental furniture such as Moooi sofas, Arper bar stools and ottomans, and Vitra Tipton rocking chairs. Behind these meeting rooms lies the auditorium, designed with deliberately dark tones to create a tranquil and intimate space for presentations.

© Matthijs van Roon

At least 2,100 employees who used to work in six different locations have been brought together to work in this one amazing building, reducing travel between old offices and the carbon footprint. Due to the 0.7 flex factor, it is calculated that the 2,100 employees are never present in the one office at one time, due to sickness, work travel or holidays, so only 1,500 working desks are provided to serve the flexible daily workforce, making the building highly efficient.

© Matthijs van Roon

Those employees who need to travel locally on business use the suite of electric cars available in the garage under the building and to further reduce the footprint, the materials used by Hofman Dujardin Architects are of a high and durable quality ensuring the long-term use of the furniture, and all upholstery for the chairs and several walls carries an eco-label.

© Matthijs van Roon

Clear signs throughout the building leave employees in no doubt that garbage is collected separately for recycling and efficient disposal, and the sparkling lighting by Studio Rublek uses energy-saving LED lightbulbs throughout the building, saving a large amount of energy.

© Matthijs van Roon

The wellbeing of the employee is centred on the new building being inspiring, spacious, diverse and light. Not only are employees encouraged to stay fit by climbing stairs, they are also tempted to cycle to work by the installation of a suite of state-of-the-art showers.

© Matthijs van Roon

The design gives employees a wide choice of places to work and meet, which means a flexible working environment without being fixed to one working desk. This reduces the monotony of the office environment and maximises creativity and the potential for innovative thinking.

© Matthijs van Roon

There is a large diversity in working environments, from standard working desks to cubicles, concentration rooms (where one person can work in silence), work-benches for individual work, and team-tables, meeting rooms and informal meeting areas for collective productivity. The floors are designed so there is a balance between the open and the closed, the private and the public and the quiet and the dynamic. Each employee can select an atmosphere that suits his or her work activity.

© Matthijs van Roon

And, on top of everything else, there’s more oxygen to breathe to keep employees healthy and alert, courtesy of the fact that the green plant walls on the outside actually make their way inside at the third floor, bringing the natural world into the built world.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Eneco Headquarter Rotterdam / Hofman Dujardin Architects and Fokkema & Partners" 20 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=255703>