House Alberschwende / k_m architektur

  • 18 Jul 2012
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: k_m architektur
Location: Alberschwende,
Project Year: 2011
Project Area: 190 sqm
Photographs: Courtesy of k_m architektur

This house is situated in a meadow on the outskirts of Alberschwende. It faces south and offers a sublime view to an upland moor and the mountains of the surrounding area of Bregenzerwald. A floating design and the use of natural materials using concrete, glass and wood as structural material characterize the single family home.

Courtesy of k_m architektur

The different of the residential home are clearly divided by floors. The upper floor houses the private bedrooms of the family. The ground floor contains a generous dining and living space with a stove acting as a room divider. Positioned in front of the dining and living area, a roofed terrace, links the interior and the exterior space through room-high glazing.

The entire Façade of the building is clad with natural white pine wood clapboards taken from the local region. Thanks to this wooden façade, which has already weathered to a light gray colour, the building fits in harmoniously with the traditional rustic texture of the region. A geothermic heating produces most of the energy for the home supplemented by rooftop photovoltaic panels and a stove in the living area.

Plan
Cite: "House Alberschwende / k_m architektur" 18 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=254968>