We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Radio Museum Expansion / VAUMM Arkitekturak + Taperstudio

Courtesy of VAUMM Arkitekturak + Taperstudio
Courtesy of VAUMM Arkitekturak + Taperstudio

The expansion project for the Radio Museum in Ponferrada, Spain is built around a new courtyard, which houses the entrance to the building and provides support for “sound” connection with the old museum. Designed by VAUMM arkitekturak and Taperstudio, the piece is inserted in the historic center offering a renewed image from the traditional imaginary. The connection of the volumes at the end of the courtyard and the inner spatial distribution, organizing servant and served spaces, enable a clear and easy travel throughout the building. More images and architects’ description after the break.

The proposal seeks to replicate from a contemporary point of view the traditional relationship of solids and voids of the stone facades of the historic center of Ponferrada. Masonry constructions are forced to open small holes which are opened without clear pattern on the surface of the walls. Similarly, the proposal represents their facades by composing this random distribution while maintaining the square shape of the holes to establish a law of order in the composition.

Courtesy of VAUMM Arkitekturak + Taperstudio
Courtesy of VAUMM Arkitekturak + Taperstudio

A game that highlights equality and diversity as a theme, the project echoes the relationship between the original part of the museum and the future expansion.

Courtesy of VAUMM Arkitekturak + Taperstudio
Courtesy of VAUMM Arkitekturak + Taperstudio
Cite:Alison Furuto. "Radio Museum Expansion / VAUMM Arkitekturak + Taperstudio" 18 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/254679/radio-museum-expansion-vaumm-arkitekturak-taperstudio/>