We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Colorful Guizhou Brand, Research & Development Center / Huasen Architects

Courtesy of Huasen Architects
Courtesy of Huasen Architects

Designed by Huasen Architects, the winning competition proposal for the Research and Development Center for colorful Guizhou.co is based on the structure of local villages, having full possibilities to grow in all directions. The orientation for each building was defined by the best natural view of the river and surrounding mountains. Located near the new district of Long dong bao, just 15 minutes drive from the airport, the site has an undulating character with differing levels up to 15 meters, and sits along a small river. More images and architects’ description after the break.

This is one of the most influential projects in GuiZhou; the province possesses a population of 43,740,000 people and more than 16 different native ethnic groups. The most challenging part of this project is to continue the context of site and respect the natural contours while showing all the culture and diversity of Gui Zhou.

Courtesy of Huasen Architects
Courtesy of Huasen Architects

Within the site we created several public spaces for different situations; some to cater for large holiday ceremonies and others for daily activities. The differing levels were utilized to create a scene of terraced buildings and spaces to maintain the integrity of the land and echo the surroundings. Giving visitors a variety of interesting and exciting spaces where they can take part in the various activities.

Courtesy of Huasen Architects
Courtesy of Huasen Architects

Along the river people will see a group of buildings with no certain directions, giving an almost organic appearance. Every one of them has its own character of wood or stone, window or curtain wall. Finally the group of buildings is given unity by having characteristically similar roofs, this ties them all together. Architects: Huasen Architects Location: GuiYang, Guizhou Province, China Chief Architects: Yan Zhang & Andreja Mitrovic Architects: Yue Wen Zhang, Xing Chao Li, Jia Ling Xie Team Support: Hong Fei Li, YiFeng Luo, Yuan Huang, Shu Yang Client: Colorful GuiZhou.co Status: Competition Project Area: 54,500 sqm Cost: $45,000,000 Year: 2012

Courtesy of Huasen Architects
Courtesy of Huasen Architects
Cite:Alison Furuto. "Colorful Guizhou Brand, Research & Development Center / Huasen Architects" 16 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/253886/colorful-guizhou-brand-research-development-center-huasen-architects/>