Periscope House / Kuno + Aida

  • 11 Jul 2012
  • Houses Selected Works
© Tatsuya Noaki

Architects: Kuno + Aida
Location: , Kanagawa Prefecture, Japan
Architect In Charge: Toshimitsu Kuno, Tomoro Aida
Design Team: Toshimitsu Kuno, Tomoro Aida, Yuki Nokura, Kazuki Watanabe, Satoshi Suzuki, Toshiharu Terashima
Project Year: 2010
Photographs: Tatsuya Noaki

Project Area: 114.0 sqm
Structural Engineer: Takeyuki Gaino
First Floor Area: 52.30 sqm
Second Floor Area: 56.54 sqm

A single-family residence located in a typical residential area, where two-story wooden houses are densely built. In order to obtain fine living environment while giving a minimum impact on the surroundings, we proposed a plan in which three volumes of the bedroom with the opening turned for the south are pulling out from the roof level as if they were a set of periscopes.

© Tatsuya Noaki

In this way, the house not only acquires a great deal of sunlight and good views within a dense urban milieu, but also a generous common space that connects the first and the second floor together.

© Tatsuya Noaki

Each interior space is gently articulated by the different floor level, allowing various and creative spatial usages.

Plan
Cite: "Periscope House / Kuno + Aida" 11 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=252646>