Zaarour Club / Najjar-Najjar Architects

Courtesy of

The design proposal by Najjar-Najjar Architects for the Zaarour Club Project intends to combine a year-round destination for mountain lovers in with the requirements for a sustainable development in Zaarour. In this regard, the architects believe that it is most important to balance the development of real estate with attractions and activities in a healthy environment. The concept considers different functions and facilities in order to attract diverse users groups of all ages during the year. More images and architects’ description after the break.

hotel

Functions include sports activities through slopes and trails and the outdoor areas of the hotel and the Cube; Leisure, recreation and wellness at the hotel; Shopping and gastronomy at the Village; Cultural and social events at the hotel (Conference Area), Village and Lake; Events and clubbing at the Cube; and Accommodation at the Hotel, Cube and Chalets. A rough analysis of the slopes was made by us to assess the potential of daily visitors: Given newly developed state-of-the-art facilities, daily visitors can peak at 2500 on winter weekends. This requires parking facilities for about 900 cars.

cube

Hotel / Lot D

We moved the road adjacent to the ski slopes further north in order to connect the hotel and parking structure seamlessly with the ski slopes, providing comfortable accessibility. The Hotel provides 70 rooms, 11 suites and 2 presidential suites with panoramic views of the ski slopes, the Sanin mountain, and the Mediterranean. The bungalows to the west of the Hotel have direct covered access to the hotel and can be served effectively from the Hotel’s facilities. A small, elitist ski club with its own terrace is situated on top of the Hotel with a direct elevator to the spa area. The spa, the restaurant and conference area are built into the hill overlooking the hotel garden and the landscape beyond. Further east, the gear shop, ticketing area and a ski restaurant serve the daily visitors.

Courtesy of Najjar-Najjar Architects

Village / C1

The village on the C2 lot is directly accessible from the parking structure and the Hotel. In the pedestrian area the visitors can enjoy gastronomic and shopping facilities year-around with après ski in winter and the possibility to escape the coastal heat in summer. In addition, a seasonal market could open on the piazza where local agricultural and artisanal goods are offered on distinctive days during the week. On the upper levels of the retail spaces there are small studios that accommodate short-term visitors and hotel staff, further populating the pedestrian zone. The pedestrian zone is surrounded by the Chalets with direct access to it.

Courtesy of Najjar-Najjar Architects

Cube / Lot C3

The Cube Hotel’s concept is a combination of sport, entertainment, design and community, making it a popular destination for all young-at-heart active vacationers. The Cube stands for open-minded community and 24-hour entertainment. A diverse sports program, offering the latest trends in addition to more classic disciplines, summer and winter, rounds off the innovative vacation concept. Cube places emphasis on community and events – life takes place outside the rooms. The Cube is situated adjacent to the ski base station on C3 and can be easily accessed through a tunnel from its outdoor activity platform.

Courtesy of Najjar-Najjar Architects

Lake / Lot L

The Lake caters to bigger events like concerts and weddings that take place on the open platform that is accessed through a green promenade outlining the lake. A wide-spanned roof structure is integrated in the topography. On one side the roof cantilevers towards the village and hotel, inviting the pedestrians to enter the platform, on the other side it forms a ramp to exit the area.

cube interior

Chalets / Lot C1, C2, C3

The Chalets are mostly double houses on two levels with about 100m2 and 2-3 Bedrooms each. Various types of chalets were developed in order to diversify the architecture. On C1 and C2 the chalets are terraced, providing downhill views towards the Mediterranean. On C3 the chalets are grouped around gardens and ponds.

master plan

Landscape

The idea for the landscaping of the resort builds on the natural and cultural identity of the place. The aim is to integrate the built environment into the surrounding landscape by establishing strong connections within and towards the resort. The agricultural identity of the mountain is integrated through the creation and revival of the traditional terrace systems. At the same time meandering forest plantations weave through the entire area following the course of the water and build on already existing green environment. Large patches of green evolve from the lake towards the Village, the Hotel and the slopes, while the Cube and adjacent Chalets are embedded into a flow of terraces with fruit trees and larger deciduous trees around the central creek.

diagrams

A system of trails connect to the Lebanon Mountain trail via Sannine and Beskinta, the adjacent cliff overlooking the valley, and the summit of Zaarour with views into the Beqaa valley. A trail system within the resort connects the existing springs with each other and leads through the different landscape types, providing resting and viewpoints. Smaller and more intimate gardens with play areas and seating opportunities are adjacent to the Chalets and create a green system within the built structures. The chosen tree species are indigenous to the region and provide a variety of seasonal aspects, from fast growing deciduous trees to slow and sturdy species like local oaks and Lebanese cedars.

Accessibility and Traffic

The Zaarour Club Project is located within a travel distance of less than one hour from Beirut at normal traffic conditions. Its strategic location at mid distance between the Bekaa Valley and the coastline, including major agglomerations such as Beirut, Jounieh, Byblos and recently constructed road infrastructure makes it an inviting location for visitors that reside within a significantly large area (as shown the isochrones maps).

Traffic within the Zaarour Club is tackled by identifying appropriate solutions for a uniform distribution of traffic volumes on the planned roadway network. Moreover, this was achieved through a well-dimensioned access system to the main drop off level that serves both the Hotel and the Ski piste with an expected visitor capacity of up to 2,500 visitors. The complex Project program and its mixed-use nature invited our traffic engineers to estimate accurately the expected population and the generated trips during peak hours in peak seasons. In order to avoid any excessive costs and invasive structures for responding to the most critical periods, roadway solutions are tackled through simple revision of road geometries without any intervention, such a flyover, an underpass or any similar heavy structure, however simple solutions were devised such as a parking multi-access point system for reaching the parking floors, benefiting and respecting the nature of the terrain.

Parking areas are divided into two major categories: reserved parking places and shared (public) parking places. The main objective of this strategy is to optimize the use of parking places without compromising the commodity and the “right” to have a guaranteed parking places for owners, VIP and top management personnel. The shared parking was designed and dimensioned after taking into due consideration the synergy that exists between some functions, e.g. the synergy between night activities such as cinemas, restaurants and indoor entertainment venues and the day activities such as skiing and other sports. Similarly, parking demand for occasional events such as weddings and major festivities are satisfied through complex management systems, such as the use of real-time variable messaging systems for orienting users to their right parking destination and through a complex internal boom barrier system to divide differently the parking areas according to demand estimates and overlaps. In extraordinary conditions where special festivities and events overlap totally with other major activities road sections were designed to accommodate for occasional on-street parking places that will be used only in special hours where peak load exceeds the parking structure’s capacity. These aspects will be further developed with the Client and the Project operators, however it was of paramount importance to take them into consideration at this very early design concept phase.

Cite: Furuto, Alison. "Zaarour Club / Najjar-Najjar Architects" 11 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=252001>

0 comments

Share your thoughts