We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Expansion of the Hospital de Sabadell

  • Architects: Estudi PSP Arquitectura
  • Location: Parc del Taulí, 08208 Sabadell, Spain
  • Area: 1098.0 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Jordi Canosa, Courtesy of Estudi PSP Arquitectura

© Jordi Canosa © Jordi Canosa © Jordi Canosa © Jordi Canosa

From the architect. The Sabadell Hospital has been extended in a first phase with a new building perpendicular to the old ones, and a new volume with a staircase and elevators. The simplicity of the new building gives a new image to the whole hospital, and has permitted its construction without notable incident in the normal operation of the hospital.

© Jordi Canosa
© Jordi Canosa

The public areas are mainly organized on the side of the park, providing nice views from all the waiting rooms and corridors. On the other side, the technical areas are connected with the ones from the existing building through the new volume containing the staircase and elevators.

© Jordi Canosa
© Jordi Canosa

Multiple courtyards allow natural light enhanced with an ingenious system of mirrors.

© Jordi Canosa
© Jordi Canosa

The lobby of the new building connects with the existing one, and together with a large porch creates a large area of access, related to the park and the Gran Via (the main street that gets to the hospital).

© Jordi Canosa
© Jordi Canosa

Sustainability is present in many activities:

- energy saving

- recycling water

- use of recycled materials

- use of construction methods that decrease the execution timing

- low-energy lightning

© Jordi Canosa
© Jordi Canosa

Plan
Plan

The most apparent is the system that can adjust the solar radiation protection, formed by vertical slats. They move automatically according to the angle of the solar radiation, allowing the light to come in, but closing enough when the sunlight is bothering.

Also the green roof has been an issue decided from the beginning, since the new building is smaller than the original one, and we wanted that views of the new building from a higher position were the continuation of the park. Also the green roof provides a good isolation and a minor visual impact for the user of the hospital.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Expansion of the Hospital de Sabadell" 05 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/251425/expansion-of-the-hospital-de-sabadell-estudi-psp-arquitectura/>