N-House / Takato Tamagami

  • 04 Jul 2012
  • Houses Selected Works
© Masaya Yoshimura

Architects: Takato Tamagami Architectural Design
Location: ,
Project Year: 2012
Project Area: 586.87 sqm
Photographs: Masaya Yoshimura

This is a two-generation family housing situated on high ground in Tokyo metropolitan area. The housing is composed of two interlocked volumes of A-House and B-House.  We intend to provide completely different spatial sequences in both houses.

© Masaya Yoshimura

The site is 15m(width) x 30m(length), long in south-north direction. Church, which is mainly used as facility for wedding parties, is located on the west side. We created a U-shaped volume and a courtyard in the middle, in order to get enough sunlight from all directions.

© Masaya Yoshimura

Exterior finish is white cement plaster exposed aggregate finish with coral sand. The white volume sits on the basement, where separate entries to both houses and car parking are located.

© Masaya Yoshimura

A-House

Tunnel-like entrance corridor leads you to double-height stair hall with sunlight from high side windows. You experience continuous flow of space from dark to light, and it extends into space beyond. Gravel garden, which is covered by the volume above, is located in the middle of the stairs. It is a half-exterior space connecting the street and the courtyard, and from the road the front facade looks like floating above it. We regard this space as “raised garden” which can be used as a kind of gallery space.

© Masaya Yoshimura

On the second floor, studio with ceiling height of 4m is situated. It is soundproof and equipped with shading screens and movie projector screen, so they can enjoy movies and play musical instruments there. There is also a study behind glass partition, so you can work there and enjoy movie at the same time.

© Masaya Yoshimura

The top floor is allocated for spacious living room, which is 100 m2 in floor area, stretched in south-north direction. By bending the plan in wide v-shape, they can fully enjoy the urban panorama of Tokyo: Roppongi Hills towards the north, Tokyo Tower towards the east and beautiful sunset over the city towards the west.

© Masaya Yoshimura

B-House

After you enter the front door, you walk through exterior entryway and first see the courtyard at eye level. As you walk up shallow the stairs you gradually see its entire view.  From all rooms in A-House you can look down the courtyard, so that residents of A-House and B-House can sense each other’s presence by sharing this space.

Plan

Wall of the adjacent church blocks the west side of the site. The courtyard is rather closed, so we intended to improve the environment by making wind blow through “raised garden” into the courtyard, and used white reflective exterior finish so that the walls gives off diffused reflection of sunlight in the space. All rooms in B-House are facing the courtyard and its soft diffused light gives a sense of openness and relaxation.

Cite: "N-House / Takato Tamagami" 04 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=250383>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    never liked the idea of “sculpting” the form for the sake of view to certain things, but cool design indeed

  2. Thumb up Thumb down 0

    its fantastic, in my view the balcony in house b with diagonal roof, is one the serious ideas of project.

Share your thoughts