Daycare in Zsámbék / Földes & Co. Architects Ltd.

© Tibor Zsitva

Architects: Földes Co. Architects Ltd.
Location: ,
Project Team: László Földes, Csaba BaloghLevente Sirokai, János Sarusi-Kis, Péter Sónicz, Kati Fábry, Ágnes Deigner
Project Area: 631.0 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Tibor Zsitva, Máté Tóth

We meant this day care, designed for the small town of Zsámbék near to the capital, to be a building which can add value to this small-town and featureless residential built enviroment.

© Máté Tóth

We mixed the functionally strict floor plan of the créche with a traditional and community building space form – the cloister. We’ve placed the group rooms and the central multifunctional space around the cloister. This way the créche became appropriate for developing relationship between parents and organising baby-parent events as well.

© Tibor Zsitva

The building displays the form of the traditional manor-houses which is adapted to the world of the little inhabitants by the playful facades. The garden, the size of which meets the standars, is divided into three parts. The more peaceful sessions and the recreation would be at the cloister while the more active and noisy games will take place in the two side gardens.

© Tibor Zsitva

In the center, around the cloister, we’ve formed a communal zone as a unified line of spaces. The outside and the inside are formed equal, the open air roofed space and the interior are only separated by a transparent glass wall. The courtyard (with the tree in the center) provides comfortable microclimate in the summer heat making the installation of expensive building system unnecessary.

© Máté Tóth

We were intent on using natural, warm materials in the design.

© Tibor Zsitva

We were looking for a lasting and meanwhile people friendly material for the facades so we decided to use bricks which appeares in more colours, placed freckled, showing as a mix of joyful burning red and grey. Brick appeares consequently in the community places too this way strengthening the unity of the exterior and the interior places.

© Tibor Zsitva

As a contrast to the clay we designed concrete-tile roofing on the roof waving as a single sheet, which becomes a worthy counterpart of it by its simplicity and lasting.

© Tibor Zsitva

This sheet covering the whole building appeares in the interior too by the weaving of the off-line reinforced concrete slab roof. The exciting vertical movement resolves the scarcity feeling of the communal places, this way making the relatively small spaces seem more far-flung and spacious.

© Máté Tóth

We intended to use clear shaping and some fresh-coloured tones to provide clear-out background for the whirl of colourful toys, drawings and clothes in the children’s group rooms where they spend their whole day. The furnitures unfortunately visualise a more colourful, more vivid world compared to our intentions. The finishes are made of PVC everywhere, on the floor, on the walls and in the lavatory as well, using grey colour on the floor and white on the walls.

© Máté Tóth

We applied low-parapet windows between certain spaces, this way the small snugs and intimate spaces – for the children esentially – are combined into a community-building whole.

Floor Plan

General constructor: GOMÉP KFT.
Structural engineer: Zoltán V. Nagy, J. Reilly Bt.
Mechanical engineer: György Léderer, Flottbau Bt.
Electrical engineer: Balázs Judit, Artvill Kft.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Daycare in Zsámbék / Földes & Co. Architects Ltd." 29 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 23 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=248613>

0 comments

Share your thoughts