We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Fire Station in Vilnius / Laimos ir Ginto Projektai

  • Architects: Laimos ir Ginto Projektai
  • Location: Vilnius district municipality, Lithuania
  • Architects:  Laimos ir Ginto Projektai
  • Project Team:  Gintautas Vieversys, Laima Tumynienė, Adomas Šablevičius, Valdemaras Stupak, Dovydas Čipkus
  • Area: 4000.0 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs:  Raimondas Urbakavičius

©  Raimondas Urbakavičius ©  Raimondas Urbakavičius ©  Raimondas Urbakavičius ©  Raimondas Urbakavičius

© Raimondas Urbakavičius

A new fire station building built in Vilnius, capital of Lithuania, rising on the west bank of the river Neris, near the busy traffic street and a bridge. Architecture office L&G projects had to settle the building into the difficult but sensitive surroundings.

©  Raimondas Urbakavičius
©  Raimondas Urbakavičius

© Raimondas Urbakavičius

Total area of a project 4000,0 m². Building consists of 2 parts: emergency response center  (ERC) and a fire station. In the lower part, stretched along the river,are located premises of a fire station and a garage of the trucks. In the upper part,which is a dominant point in the architecture and is stretched along the street, are located premises of ERC. However, both these services do not intersect each other. Work in these structures is hard, tight and closed from the public, therefore architects had a dual task between openness and closure.

©  Raimondas Urbakavičius
©  Raimondas Urbakavičius

© Raimondas Urbakavičius

Moreover, the human factor was a basic when thinking about structure and architecture. Building is constructed open to its surroundings and demonstrates close connection. Walls of glass with a view to the river helps to relax and to calm. The dug lower part of the building with the grass roof creates and illusion of the hill. Thus other buildings do not lose the connection with the river. The grass roof is a space for a recreation, which is protected form the noise by the upper part.

©  Raimondas Urbakavičius
©  Raimondas Urbakavičius

© Raimondas Urbakavičius

Finish of a facade is coated with hanging tiles Argeto. A dark colour blends the building with the surroundings. A white background of a neighboring volumes becomes a composionally good frame  for a fire station to live its independent, open and interesting life.

First Floor Plan

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Fire Station in Vilnius / Laimos ir Ginto Projektai" 27 Jun 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/248158/fire-station-in-vilnius-laimos-ir-ginto-projektai/>