Primary School & Nursery in the “Claude Bernard” ZAC / Atelier d’Architecture Brenac-Gonzalez

  • 26 Jun 2012
  • Educational Selected Works
© Sergio Grazia

Architects: Atelier d’Architecture Brenac Gonzalez
Location: Quai du Lot, 75019 ,
Project Year: 2007-2012
Photographs: Sergio Grazia

Project Area: 4432.0 sqm
Project Team: Jean-Pierre Leveque, Arnaud Negre, Sebastien Pichery, Stefan Tuchila

Designing a nursery school and primary school together means giving ourselves the opportunity not only to achieve a high degree of functional and practical flexibility, but also to soften the trauma usually associated with moving up to a new school. Placing 3- to 11-year-olds in such close proximity means establishing a sense of continuity but also of separation, given the way the day has to be organized for children of different ages, with their varying energy levels and motor skills.

© Sergio Grazia
The lot forms part of the Claude Bernard priority developomen zone (ZAC), between the Paris ring road and the Boulevard Mac Donald. Despite the surface area of the lot, its location near the canal provides very interesting poetic potential. So that the children can benefit fully from the location and enjoy the views, we have created two frontages, one north-facing, the other south-facing. Along the Boulevard Mac Donald, a three-storey block forms a screen that protects the playground, reduces noise pollution, and provides a sense of depth when you stand on the front courtyard and look through the foyer to the playground. On the south side there is a lower block adjoining the offices that looks inwards. Between the two is a raised, transparent bridging structure overlooking the canal that leads the eye from the playground to the other side of the canal and filters the traffic noise from the ring road.
© Sergio Grazia
To provide the best response possible to the question of cohabitation between the primary school and the nursery, we thought it was appropriate to separate them into two streams beginning in the foyer; the junior pupils go straight into the playground or the surrounding covered gallery, while the infants are taken into their section by their parents. The classrooms, all in the east wing, form a kind of suspended block: nursery pupils are on the first floor, primary pupils on the second. The younger pupils have direct access to the playground via a stairway on the north side; this avoids having to cross the older children’s play area. This arrangement has made it possible to create two playgrounds making maximum use of the available surface area, and two covered galleries under the “bridge”; this creates a sense of openness and transparency, with views of the planted esplanade to the west and a framed canal overlook to the east. Communal areas such as the restaurant, offices and playrooms have been placed at either end.
© Sergio Grazia
Despite the outward similarity of the classroom floors, our proposal was to symbolically underline the transition from nursery to primary, not only via a change of storey but by clearly differentiating and identifying the two levels and the way the different pupils move through the building. The nursery school classrooms face the canal in order to reduce noise from the playground; movement is directed towards the interior. The reverse is true for the primary pupils: not only do they change floors, their view changes as well.
© Sergio Grazia
To reinforce the sense of unity and avoid the question of the ‘composition’ of the façade, we have opted for a unity of design that brings together all the building’s functions and sections. The overall outline features a single continuous translucent glass skin printed with a repeating pattern of circles reminiscent of canal barge windows or Jean Prouvé doors.
© Sergio Grazia
This translucent envelope wraps the entire building like a sweet wrapper, screening the covered balconies and erasing the slightest suggestion of windows. Sometimes printed on both sides, this breathable or ventilated curtain wall reveals, suggests or conceals the colours and light behind it.
In the circulation areas, the entrance foyer and the covered gallery around the playground, the translucent surface filters the sunlight and creates a pattern of projected circles on the floor and walls that moves with the sun. This glass envelope, so sensitive to the varying light, captures every moving reflection, every nuance, every sparkle; its outline constantly changes and sometimes even vanishes.
© Sergio Grazia
The diaphanous whiteness of the building’s exterior is in sharp contrast to the colourful treatment of the inside areas. Circulation areas are treated as micro-urbanities on clearly differentiated scales; each particular atmosphere is created thanks to colourful undulations and dripping effects all over the walls and ceilings. This kinetic system plays with our perception and has a disorienting effect. The choice of contrasting materials completes the effect: glass, Plexiglas, poured concrete floors, gloss paint, laminated wood and anodized metal play with variations in the light, and their reflections create an increased sense of space. Suspended lighting reminiscent of hanging fruit or blossoms breaks up the horizontality of the ceilings.
© Sergio Grazia
The entrance hall is treated as a flow interchange that highlights the oddly shaped stairways that occupy and cross the empty space. The three-storey atrium clarifies the way the building functions as a whole and shows how the different sections have been superimposed. The monumentality of the entrance hall contrasts with the other areas; it emphasizes movement and creates criss-cross perspectives that lend the design a playful narrative force.
© Sergio Grazia
The use of gloss painted laminate and the way colour is used to differentiate the inside and outside faces of the stair tubes reinforce the magical, extraordinary feel of the space. The shiny, reflective materials used challenge our perception of outlines and shapes. The perforated walls serve as giant acoustic screens that absorb the noise made by boisterous youngsters. The landings have further surprises in store: the moving circles of light projected on the floor and ceilings transform the space and give it a constantly changing appearance. Walking around, going up, passing through. Movement becomes the medium for a narrative, part of a visual setting that allows our imagination to run free.
Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Primary School & Nursery in the “Claude Bernard” ZAC / Atelier d’Architecture Brenac-Gonzalez" 26 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=247501>

0 comments

Share your thoughts