ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. arquitectos asociados.lo
  6. 2011
  7. Caleu House / arquitectos asociados.lo

Caleu House / arquitectos asociados.lo

  • 01:00 - 22 June, 2012
Caleu House / arquitectos asociados.lo
Caleu House / arquitectos asociados.lo, © Alvaro Reyes
© Alvaro Reyes

© Diego Ortuzar © Diego Ortuzar © Diego Ortuzar © Diego Ortuzar +18

From the architect. The challenge was to build a weekend house, in Caleu a small town one hour away from Santiago (the capital of Chile), with a limited budget. Caleu´s climate (located in the Coastal Mountain Range) presents drastic temperature changes in the different seasons throughout the year.

© Alvaro Reyes
© Alvaro Reyes

The house is located on the only flat plane that we found on the site and built on the ruins of an old house. This was the favorable site due to its flat condition, orientation towards the sun, and its privileged view. We considered, as well, the experience of the previous owner who used to live in an adobe house oriented east-west on its long side.

Floor Plan
Floor Plan

The program of the house is solved in a rectangle of 7,35 x 14,7 m side, which contains a central public area (living and dining room along with the kitchen) that separates two sleeping areas, the master bedroom on one side and two smaller bedrooms on the other side. All of the areas are connected by an outer corridor with a width of 1,20 m towards the east; this corridor provides a covered roof in winter and a wonderful shade in summer. It is definitely in summer where the corridor plays its most important role.

© Diego Ortuzar
© Diego Ortuzar

For this project we used two materials to establish the structure of the house. First, the pine structure, composed of three joined planks of 2x5” that allowed us to set up the length we needed to structure the house. Second, plywood boards were used to brace the columns and beams as structural elements and remained as the interior material of the house; in other words, the structure and aesthetics of the project are built by the same elements, therefore there are no extra finishing materials, and everything is within sight. 

© Diego Ortuzar
© Diego Ortuzar
Cite: "Caleu House / arquitectos asociados.lo" 22 Jun 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/247270/caleu-house-arquitectos-asociados-lo/>
© Alvaro Reyes

Caleu 房屋 / arquitectos asociados.lo