Institute Verbeeten / EGM architecten

Courtesy of

Architects: EGM architecten
Location: , The Netherlands
Project Area: 1,920 sqm
Project Year: 2011
Client: Dr. Bernard Verbeeten Institute
Photographs: Courtesy of EGM architecten

Verbeeten Institute is a specialist hospital where clinical care is delivered in the field of Radiation Therapy Oncology and Nuclear Medicine. In order to provide better service to its patients, the Institute has added a new wing to the Jeroen Bosch Hospital in Den Bosch.

Courtesy of EGM architecten

The institute wished to distinguish itself from its large neighbor, but also to create a building that is centered around the needs and experiences of its patients. Within the Institute, this patient-oriented and open approach is reflected in the interior, logistics and design. Transparency, natural light, color and space are crucial to the design.

Courtesy of EGM architecten

The openness of the Institution is reflected in the open waiting areas, which seem to interconnect with each other. With their appearance, location and varying ceiling heights, each waiting area has its own character. The undulating roof links the waiting areas, offers intimacy and opens the interior to the outdoors.

Plan

This creates an inviting and accessible building that takes full advantage of the “healing environment” in its direct vicinity. The radiation bunkers form the heart of the building. These are not hidden, but clearly visible as a monolithic monumental block. They constitute part of the treatment that offers the chance of a cure.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Institute Verbeeten / EGM architecten" 26 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 24 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=246385>
  • http://www.archengine.com.au/theoffice Architects Perth

    The design possesses a progressive design of the future. Thanks for sharing.