We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Solar House / studio Albori

  • Architects: studio Albori
  • Location: 11010 Vens Valle D'aosta, Italy
  • Architects: studio Albori
  • Project Team: Emanuele Almagioni, Giacomo Borella, Francesca Riva
  • Area: 83.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Courtesy of  studio albori

Courtesy of  studio albori Courtesy of  studio albori Courtesy of  studio albori Courtesy of  studio albori

From the architect. The project originates from the stunning view offered by the site and the particular generosity of its exposition to the sun. The house is situated at 1750 metres above sea level, in Valle d'Aosta, behind the small village of Vens, facing an arc of mountains stretching from Monte Emilius to the massif of Gran Paradiso and Grivola. 

The wooden frame which constitutes the weight-bearing structure is visible on the south façade – which all the internal rooms look onto – consisting in the main of windows and is open to the sun and the landscape, while it is completed with a wooden casing with robust isolation on the other sides.

Courtesy of  studio albori
Courtesy of  studio albori

Solar energy is used here in three different ways: direct accumulation through the windows on the south façade, stored and released slowly by the mineral salts contained in the PCM (Phase Change Material) panes which complete the façade, transformed into electricity by the photovoltaic panels placed on the roof. The only other source of energy used by the house is the wood for the cooking stove, situated on the ground floor.

Courtesy of  studio albori
Courtesy of  studio albori

The wood used in the structure and on the façades is local larch, which is untreated and unpainted.

Cite:"Solar House / studio Albori" 20 Jun 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/245260/solar-house-studio-albori/>