ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. France
  5. h2o architectes
  6. 2008
  7. The “Front and back” Apartment / h2o architectes

The “Front and back” Apartment / h2o architectes

  • 01:00 - 11 June, 2009
The “Front and back” Apartment / h2o architectes
The “Front and back” Apartment / h2o architectes, © Julien Attard
© Julien Attard

© Julien Attard © Julien Attard © Julien Attard © Julien Attard +11

From the architect. It was a singular brief from a young Parisian advertising executive also avid collector of comic strips. He wished to live in a fresh environment, both serene and sparkling despite the fact that his existing space was dilapidated, its geometry confusing, compartmentalized and contorted.

© Julien Attard
© Julien Attard

The original apartment consisted of 6 rooms squeezed into 60 sq. meters, the entry space alone was 5 sq. meters and had 7 different doors!

© Julien Attard
© Julien Attard

The new design offers a continuous wide open space which expands, becomes more complex or dense depending on orientations and uses. These variances are defined by the variable geometries and the usable thickness of the casework and walls. A study on sculpting these depths allowed to create a variety of cavities, niches and alcoves. The sculpted shapes vary in size and colours to adapt to multiple functions in different locations. They can harbour either the vast collection of comic strips or a bar, a bathroom, a closet, and so on.

© Julien Attard
© Julien Attard

The front side of each shape always maintains its negative volume on the back. Behind the scenes can unveiled new uses taking place like cupboards, a desk, video, shelves, etc... In this manner, the apartment is continuously renewed and cross-views can become through-views.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The “Front and back” Apartment / h2o architectes" 11 Jun 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/24384/the-%25e2%2580%259cfront-and-back%25e2%2580%259d-apartment-h2o-architectes/>
Read comments

25 Comments

Suiteurbana · March 08, 2012

The “Front and back” Apartment / h2o architectes http://t.co/oaBMTqRg @Umano_estudio @Alejo_Ferrari

Jasem Nadoum · January 19, 2012

The “Front and back” Apartment / h2o architectes | ArchDaily http://t.co/Re33HvOw via @archdaily

Tracy Smith · May 06, 2011

wow,The plan was great.look s expensive and fabulous.I wish someday i could have this kind of apartment..

Amazing

Marika Varady · March 27, 2011

Clever apartment refurbishment by H20
http://www.archdaily.com/24384...

u-plus a-plan · December 23, 2010

The “Front and back” Apartment / h2o architectes | ArchDaily http://t.co/VWdLlvb via @archdaily

in.sane... · June 29, 2010

hi, nice design...i would like to know, wich material was used to made the totem bookcase?....

greets from Mx!

Kiki Kurnia · February 25, 2010

...yes its a good job !...you got space efficient...clean, clear and simple and 'the form follow funcition' from this project.

jeunemougli · January 25, 2010

WHAOUU
So AMAZING, I'CAN'T BELIEVE IT
I LOVE ORANGE

Romuald · January 21, 2010

Seems craftly done. Not sure of the agressive contrasts in colors and the "spaceship" design of some elements. Not my idea of a home sweet home.

FX Studio design · October 21, 2009

RT @archifield: 97 Winners for the International Architecture Awards: Source from Image: http://bit.ly/o5Fut

archifield · October 21, 2009

97 Winners for the International Architecture Awards: Source from Image: http://www.archdaily.com/wp-co..... http://bit.ly/2zXEsK

Ken J · June 15, 2009

I'm not sure I agree with the removal of a bath tub to be replaced by a shower and what looks like a 30% loss of bed room only to gain a small work area. I like what was done to open the living, dining, and kitchen areas though.

archit student · June 13, 2009

it looks great! a brilliant job
but i just hate to clean the dust myself if i ever live in an apartment like this

Christian González · June 13, 2009

Y si tuviera el dinero suficiente, mi departamento sería como el de este enlace, http://digg.com/u15Z1i

INawe · June 13, 2009

Love it! Everything from space planning to the fun details. Among other things the original unit made no sense with the bathroom not connected to the bedroom.

lene · June 12, 2009

wow. this space is cool. the blend of subtle colours on white is pure awesome-ness.

Felipe Lins · June 12, 2009

The “Front and back” Apartment / h2o architectes http://bit.ly/BF5KA

ZipZap · June 12, 2009

well done on maximizing the spaces!! the before and after plan really explains a lot the improvement of the space quality!! woot woot

Lilah Johnson · June 11, 2009

RT @allwhitedesign #design The “Front and back” Apartment / h2o architectes: Architects: h2o architectes http://bit.ly/Rnhsb

Yoav Ickowicz · June 11, 2009

#design The “Front and back” Apartment / h2o architectes:
Architects: h2o architectes Location: Paris, F.. http://bit.ly/Rnhsb

daiber · June 11, 2009

Love it!

although I would have tonce of shit on those tiny beautiful shelves.

anyway, congrats, it looks incredible and the space renovation was just right.

PanamArq · June 11, 2009

I love the before and after plans, it really explains this project and makes you aware of how much space is opened up.

Doruk Özdemir · June 11, 2009

The “Front and back” Apartment / h2o architectes:
Architects: h2o architectes Location: Paris, France Client: p.. http://bit.ly/Rnhsb

Terry Glenn Phipps · June 11, 2009

This is straightforward, worthwhile, and very appropriate for Paris. The lighting seems a bit pedestrian and unfortunate for this quality of renovation. It is sad to see the nice orange plan broken up with these downlighting cans.

Mookie Wilson · June 11, 2009

Cool! I love this renovation- any clue as to what material they used for the wall surfaces to allow the curves? Is it a laminate facing?

···

Comments are closed

Read comments
© Julien Attard

“前后”公寓