We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Yellow River Art Centre / Waa

© MIR
© MIR

Designed by Waa (We Architech Anonymous), the Yinchuan Art museum will be the first project developed within this new arts district centre. The project is named the yellow river art centre (YRAC) due to its close proximity to the yellow river which has been coined ‘the cradle of Chinese civilization’ by previous generations that helped protect and provide for early settlers. Located within 20km of the city centre, the main function of their design will be to knit subsequent communities together enhancing the well-being of future local social infrastructure. More images and architects’ description after the break.

Frequent flooding over the last millennia has illustrated its destructive capacity and volatile character, which can be observed through satellite imagery which alludes to the rivers ever changing, shifting location depositing huge volumes of sediment and debris in the process in and around the Yinchuan area. The museum will be fundamental to the character and vibrancy of the community one we must run in parallel with the architectural ambition of the scheme.

© MIR
© MIR

Millennia has passed since the Yellow river shifted course passing through the site between dynasties of the Han and the Qing leaving the land in its current state as a now protected wetland. A narrative unfolds demanding movement and tension and the museum’s architecture is pinpointed. Focusing on the modern study of geomorphology (an observation of natural land formations), and harnessing the identity and perceived power of the yellow river and its shifting locations we drew inspiration of the architecture by its resulting impact of erosion on the landscape. Sediment and top soil layers formed parallel to the surface over millennia are now removed. A natural occurrence known as “unloading” now goes to work changing the geological landscape pressures released on underlying rock allows shifts upwards the result of which, we can observe as undulations and distortions in the initially parallel sediment layers to become waves over the design of the surface skin of this building.

© MIR
© MIR

The Museum’s massing becomes a diagram of these geological forces visible in the sedimentary creases abundant on the facade. Using parametric techniques we were able to visualise these layers and texturise the facade to implant an identity which echoes time through its weathering. If the facades creases speak as documented time through material sedimentation. The gradual shift of the yellow river through our site has spanned the whole length of Chinese civilization which can be seen dwarfed in comparison to the rivers existence. Emulating these natural landform processes frees a language intrinsically linked with ‘Place’ while hinting of this ‘place’ as a time before human history. This Experiment with an abstracted ‘Growth’ of a building has taken the form of accentuating the landscape, creating distinct man made insertions to augment the existing topography and give the museum its identity.

section 01
section 01

Approaching the Building a large internal atrium occupies the space left over from a notional fracture shifting the building into two pieces. The City entrance is a carved “weathered” facade cavernous stretching the full height of the building within this space a large entrance and circulation atrium contains two large open contempory galleries, with the capacity to exhibit large sculpture and installations on the entire basement level. Throughout the gallery the visitor experiences differing gallery spaces which will provide a varied experience and provide functional flexibility and a varied palette with which the curatorial team can work, catering for the display of work in an intimate, traditional as well as a large public spectacle capacity. Moving upwards into the building towards two large galleries on level 3 will provide the thematic collection specific content. The Museum will integrate strong educational functions along with lecture theatre, Library workshop and classrooms located at different levels within the building complex. We hope through this combination of Commerce/Education and Gallery for strong integration of local communities, and to be a physical platform supporting the careers of young established artists along with the creation of a new multinational student body. The visitor descends to an elevated display deck on the second floor before entering the permanent collection room exiting through the landscape entrance and the gallery restaurant. Within the landscaping of the plot which occupies the boundary between a vast swath of Wetland Park and the gallery completes the journey with the visitor in a sculpture park. The route directs towards the artist village compound to the East.

section 02
section 02

The Museum is constructed with GRC (Glass reinforced concrete) technologies never before utilized at this scale previously before within China. This construction technique allows for the seamless transition of Data from computer added modeling programs to fabrication, removing human error from the construction process. Our finalized computer model was analyzed and using CNC milling machines each panel was fabricated as a form to which concrete was poured with fiber-glass to create a very thin strong mould. These will then be constructed on site and sealed to give a seamless finish. There are many advantages to GRC its light durable and strong these allow us to reduce super structure to avoid unnecessary wastage in materials. Architects: Waa (We Architech Anonymous) Location: Yinchuan, China Local Architect: Ningxia Architecture Research and Design Institute Function: Contempory Art Museum + Sculpture Park Site Area: 15,000 sqm Construction Start: Summer 2012 Construction Ends: Winter 2013 Open to Public: Spring 2014

section 03
section 03
Cite:Alison Furuto. "Yellow River Art Centre / Waa" 15 Jun 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/242885/yellow-river-art-centre-waa/>