Terminal in Ven / FOJAB arkitekter

© Ole Jais

Architects: FOJAB arkitekter
Location: ,
Project Team: Stefan Johansson(Design Team Leader), Joachim Lundquist(Partner in charge, Principal architect), Kerstin Sigbo, Helena Brunsson, Martin Montelin (Architects), Therese Andersson (Landscape architect), Åsa Swanberg(Interior Architect), Viveca Rosencrantz (Lighting coordinator)
Project Area: 1,000 sqm
Project Year: 2012
Client: Ventrafiken, City of Landskrona
Interior and Landscape Architect: FOJAB arkitekter AB, Malmö, Sweden
Structural Engineer: WSP Helsingborg
Cost: 21 mill. SEK
Main contractor: NCC Construction AB
Photographs: Ole Jais

 

© Ole Jais

The main function of the building is a ferry terminal for people travelling to and from the island Ven, located in the sound between Sweden and Denmark. It facilitates waiting spaces, ticket sales and –offices, administration and rooms for the personnel. Furthermore it houses the tourist office for the city of Landskrona and a separate mechanical workshop for maintenance of the boats.

The site was given and new docks already established on the quay. The buildings are carefully placed to play part in the strict 18th century urban structure of Landskrona, yet set to operate as a freestanding travelling pavilion at the vast openness of the Skeppsbron area. Under these circumstances, the building was to have no backside, instead facing all directions with frontsides, openness and entrances.

© Ole Jais

The concept is based on the idea of travelling, which is about expectations and waiting. The terminal consists of a simple core containing all serving functions. This core is surrounded with a layer of waiting spaces, weather protected areas on the quay for people to dwell, indoors and outdoors. This is reflected in the materiality concept, whereas the building volume is clad with sheets of galvanized steel that withstands the harsh conditions on the dock. Spaces for human interaction and contact are then carved into the metal body exposing warm, welcoming and protected places for waiting and arrival.

plan 01

Outdoors the building is covered with standing bars of oiled oak, both walls and ceiling. Indoors, the wooden surfaces continue as grooved oak panels. The floor is cast in-situ concrete, anthracite gray and polished matte. On the outside waiting areas the ground is covered with anthracite grey, precast concrete slabs. These material considerations in addition to floor heating and a homogenous lighting strategy create a continuous space, dissolving the boundary between inside and outside.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Terminal in Ven / FOJAB arkitekter" 08 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 29 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=242191>