We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Sapeurs Pompiers de la Baule-Guerande / DDL architectes + Lorient - Agence Bohuon Bertic Architectes

©  Patrick Miara ©  Patrick Miara ©  Patrick Miara ©  Patrick Miara

From the architect. The intervention centre stretches along the road in a unique shape and appears in the form of a slightly bright prism made in stamped and stained crude concrete where empochements were dug. The particular feature is their methacrylat epidermis which appears white in day light and bright in the night. This is a very efficient material for light diffraction.

©  Patrick Miara
©  Patrick Miara

Lower in the façade, there is an overflowing glass box with the figure 18 which materializes the position of the control station. The same architectural writing process is reproduced on the whole project. The principle is very simple, almost minimalist and made of dark masses and glazed areas arranged in vertical strips surrounded by shiny polished aluminum or in large tint areas.

©  Patrick Miara
©  Patrick Miara

In the crux of the project there is a generous patio lined with white painted facades which distribute well the light in the construction. The garden therein offers a piece of haven, ideal for firefighters’ breaks or waiting periods.

section
section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Sapeurs Pompiers de la Baule-Guerande / DDL architectes + Lorient - Agence Bohuon Bertic Architectes" 04 Jun 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/240477/sapeurs-pompiers-de-la-baule-guerande-ddl-architectes-lorient-agence-bohuon-bertic-architectes/>