Chromatic Play / Juana Canet Arquitectos

© Jose Hevia

Architects: Juana Canet Arquitectos
Location: , Mallorca, Spain
Client: Hermanos de la Sagrada Familia (SAFA)
Constractor: Nacam s.l.
Surface: 167,98 sqm
Contract Value: 208.198,20 €
Completion: September 2011
Photographs: Jose Hevia

© Jose Hevia

The project responds to the idea of extending the school with a multipurpose room in an adjacent plot which should be connected internally and have an independent entrance from the street. The plot is rectangular in a 4:1 proportion and the aim is to have a whole 7 meter span open space with natural light and crossed ventilation. In order to achieve that the façade will have to provide as much light as possible and sky lights will need to be incorporated in the roofing and on top of the internal staircase.

© Jose Hevia

The multipurpose room will be connected in two different levels with the school, at ground level through an ascendant staircase and at roofing level through a descending ramp. The floor plan of the new mulipurpose room is going to be organised from the partition wall to the street with an area to place the ascending staircase, a service area with toilets and finally the playing space.

© Jose Hevia

The interior is dyed by the chromatic play of the coloured glassed façade which allows cross ventilation through open able windows inserted in it in connection with the coloured sky light on top of the staircase. It also gives privacy to the interior and dyes the sidewalk with its reflections. The roofing area isused as exterior playground for the children. This area is designed to be sun protected by a movable fabric canopy that projects shadow onit, it is hold up on cables and a light steel structure.

plans

In terms of materials, the façade is made by two different elements, the resistant one which is in contact with the floor and is going to hold up the coloured glass wall which encloses the ground and the first floor courtyard level. The interior materials are designed in order to absorb as much noise as possible to avoid sound reverberation from the children, to get that the suspended ceiling is made by insulation panels, the walls are cladded with cork boards and the flooring with continuos linolem. The flooring of the rooing is made by in situ coloured rubber.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Chromatic Play / Juana Canet Arquitectos" 31 May 2012. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=239432>