Sint-Martinus / Lensass Architects

  • 02 Jun 2012
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: Lensass Architects
Location: , Belgium
Photographs: Andri Haflidason, Courtesy of Lensass Architects

Courtesy of Lensass Architects

The medieval character of the former inn from 1650 – presently a store –, as well as its original timber framing on the back side, has been fully restored. This very particular building technique, which continued to be used in Limburg for a long time, uses the recycled wood of torn-down buildings. Inscriptions, as well as old mortise and tenon connections testify of the re-use.

Courtesy of Lensass Architects

Four apartments, whose balconies remain hidden behind a wooden facade, have been accommodatedin the back house. The repetitive rhythm of the planks visually connects this surface with the newly constructed building. Every form of visual noise has been carefully omitted. The interior design brings old and new elements seamlessly together, or brings them to the foreground. History remains visibly present in every nook and cranny.

section 01

The little street adjacent to the store becomes an interesting urban link that connects the public street with the private inner spaces. The opening up of this passage way brings a lost part of the city back to life.

Cite: "Sint-Martinus / Lensass Architects" 02 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=237638>

1 comment

Share your thoughts