We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

DjavadMowafaghian Centre for Brain Health / Stantec

Courtesy of Stantec
Courtesy of Stantec

Stantec’s design for the DjavafMowafaghian Centre for Brain Health at UBC, in Vancouver, British Columbia in Canada is envisioned as a translational research facility defined by present and future medical practices that collaborate under research and patient care.  To achieve this, designers considered the intersections within the spatial dynamics of the facility to coordinate interactions between researchers and clinicians. The facility is 134,500 square feet and includes exam / consultation rooms, lab benches, a full conference centre, a brain tissue and DNA bank of samples collected from consenting patients, and patient and animal MRI capabilities. More after the break.

Courtesy of Stantec Courtesy of Stantec Courtesy of Stantec Courtesy of Stantec

Courtesy of Stantec
Courtesy of Stantec

The design of the medical facility was inspired by brain synapses; the vast number of connections that the brain makes through firing electrical impulses allows information to travel and coordinate between all the parts of the brain.  The efficiency of these systems is determined by the quality, frequency and intensity of these connections.  Thus, the facility must operate under the same parameters, creating positive connections between patients, clinicians and researchers.

Courtesy of Stantec
Courtesy of Stantec

Stantec’s approach was defined by the following principles: Patient-care centered:  The patient is the top priority within the facility and has control over the type of care he or she receives. Integration: The research of the facility is interdisciplinary and integrated in neurological, psychiatric and related rehabilitation clinical services to meet the needs of the patient population. Flexibility: Create and share flexible resources and adaptable spaces to enhance research partnerships, effectiveness, patient access and treatment leading to new therapies and improved health outcomes. Collaboration: Create a building where the environment and the design fosters and enhances interdisciplinary associations, intellectual teamwork, knowledge transfer and the generation of best practices. Sustainability: Build a state-of-the-art LEED® Gold Certified building that is environmentally safe, sustainable and designed to provide best practices in energy conservation management while contributing to the health of patients, staff, and the public realm at UBC.

Courtesy of Stantec
Courtesy of Stantec

The clinical layout is crucial to the facility for patient care because brain health patients span a diverse set of needs.  The design provides many spaces for rest, as well as short corridors and simple circulation paths that minimize mental and physical stress posed by decision-making and physical exertion. Access to sunlight and garden spaces gives patients alternative moments of respite.

Section 02; Courtesy of Stantec
Section 02; Courtesy of Stantec

The orientation and site development of the facility is designed to enhance the cohesion of the UBC campus.  The facility is adjacent to the Koerner Pavilion and unifies the Health sciences precinct with a skyway that connects the Center for Brain Health with the Brain Research Centre.  The cohesion of campus will help promote future development of buildings and facilitate research and advancements in the field. The flexibility of the facility promotes collaboration between the various systems of the Brain Health Center.  Vertical connectivity between various departments and integrated structural grids creates a geometry for the facility that allows alignment of research centers and clinics.

Courtesy of Stantec
Courtesy of Stantec

The design also takes care to address sustainability measures such as: Developing a landscape that targets stormwater management with green roofs, plantings, reflective and permeable surfaces, and providing open space that promotes a habitat of native and adaptive plants for biodiversity. High efficiency boilers and air to water heat-pumps that use heat recovery systems. Increased insulation of high performance glazing and shading systems that manage peak loads depending on the facade orientation. Decreased lighting power density and maximized lighting efficiency with motion, sound, daylight and occupancy sensors. Waste management and on-site recycling during the construction phase, use of low VOC materials with high recycled content. Education, water reuse strategies, energy reuse from neighboring buildings. Architect: Stantec General Contractor: Heatherbrae Builders Interiors: Stantec Developer: UBC Properties Trust Landscape: Durante Kreuk Civil: Core Consultants Group Structural: Fast+Epp Mechanical: AME Group Electrical: Aerus Engineering Plumbing: AME Group Lighting: Aerus Engineering 

Cite:Irina Vinnitskaya. "DjavadMowafaghian Centre for Brain Health / Stantec" 21 May 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/235712/djavadmowafaghian-centre-for-brain-health-stantec/>