Connecting Riads Residential Complex / AQSO Arquitectos

©

Defined by a continuous volume snaking around two semipublic courtyards, the Connecting Riads residential complex by AQSO Arquitectos adapts to the different conditions of the plot to combine a domestic and urban appearance. Its simple gesture is defined by the particular context of each side of the site in a way that the different heights of the elevations become a contemporary and expressive form to which the roof is formed by staircase shaped green terraces. More images and architects’ description after the break.

© AQSO Arquitectos

The project is located on the east side of Anfa district in , a downtown historic area in the vicinity of an old airport to be demolished. The plot is situated between the Gran Theatre boulevard and a residential area composed of low buildings and an urban park. The scheme is solved conceptually as a continuous block aligned to the surrounding streets and wrapping around two big ‘riads’.

© AQSO Arquitectos

In this way the building grows to offer an urban character towards the boulevard and reduces its scale to the opposite side. The upward volume allows the apartments to enjoy the view of the park. The building façade turns into two different strategies: the exterior skin facing the most public context becomes an introverted and formal element while the interior one facing the private courtyards becomes extrovert and domestic.

© AQSO Arquitectos

The first one is made by long balconies enclosed by sliding latticework panels and the second one is just a white and plain surface only interrupted by long windows and big protruding balconies. This elements arranged in an irregular order are hanged on the wall like flowerpots in an Andalusian patio. The building block is also perforated through big openings working as green terraces and allowing good ventilation and views.

© AQSO Arquitectos

On the semipublic areas, the landscape is treated with an organic layout combining cobbled paving pathways, water features and native vegetation of trees and low-maintenance plants. The complex is composed of different residential typologies ranging from 70 to 160 sqm. The apartments follow a 6×3 meters module in which grid are arranged the different rooms. There are five unit types and different subtypes depending on the orientation and geometry.

Architects: AQSO Arquitectos
Location: Casablanca, Morocco
Client: Nokta Group
Site Area: 9814 sqm
Ground Floor Area: 49,154 sqm

Cite: Furuto, Alison. "Connecting Riads Residential Complex / AQSO Arquitectos" 18 May 2012. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=234968>
  • Pingback: Connecting Riads Residential Complex / AQSO Arquitectos | heartsatori

  • Tosh

    I’m not really sure what consequences there would be from opening those inner spaces of the perimeter block.. after all, the whole idea of the perimeter block is to have the distinction between the public front space on the outside of the perimeter block, and the private back space on the inside of the perimeter block. Thus, you are making the private space disappear and the public space abundant, but people sometimes have the necessity to be enclosed in the safety and privacy of their homes..

  • Chris Hopkinson

    Wow, check out that good looking guy in the ASQO profile photo….

  • Stacy

    I love this design, the roof terrace is simple and nice

  • Javi

    Un proyecto genial, me encanta

  • Mike

    Great project, simple but well-solved