ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Harvest Pavilion / Vector Architects

  • 01:00 - 17 May, 2012
Harvest Pavilion / Vector Architects
Harvest Pavilion / Vector Architects, © Shu He Photo
© Shu He Photo
  • Architects

  • Location

    Kunshan, China
  • Architect

    Vector Architects
  • Design Partner In Charge

    Gong Dong, Chien-ho Hsu
  • Project Architect

    Feng Xu
  • Project Advisor

    Nan Wang
  • Client

    Kunshan City Investment Company
  • Area

    150.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Shu He Photo © Shu He Photo © Shu He Photo © Shu He Photo +19

From the architect. Sited in an Eco-farm alongside the Yang Cheng Lake, Kunshan the project consists of 4 small scale public buildings: a club house, a harvest pavilion, a botanical showroom, and an information center. In the spring of 2012, the harvest pavilion became the first one being completed. The farm is vast, flat, and wide open to sky. Different from the congested vertical massing image of urban life, such an empty flatness of the site is an essential nature that we believe the architecture should respond to.

© Shu He Photo
© Shu He Photo

Our design task is to explore how architecture should be integrated into such a context, to create a new and unique place, however harmonize with nature. The harvest pavilion appears a simple, light, and translucent cuboid, with a horizontal thin plane hovering at the top, flying parallel with the horizon in the distance. The plane, made of pre-fabricated aluminum rods, cantilevers out at 4 sides at various depths. The space below becomes a transition zone from the interior to exterior, and promotes the potential activities because of the pleasant shadow casted by the canopy.

© Shu He Photo
© Shu He Photo

The building façade system consists of vertical laminated bamboo louvers, floor-to-ceiling frameless glass panels, and pivoting glass doors, The transparency and lightness of such a material combination visually fuse the building volume with its surrounding landscape, and make the architecture sensitive to light. Under the condition of nice weather, when the pivoting glass doors are all rotated to open, the indoor space is literally stretched out into the farmland.

© Shu He Photo
© Shu He Photo
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Harvest Pavilion / Vector Architects" 17 May 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/234881/harvest-pavilion-vector-architects/>