Gardner 1050 / Lorcan O’Herlihy Architects

Architects: LOHA Architects
Location: West Hollywood, California,
Principal in Charge: Lorcan O’Herlihy
Project Team: Kevin Southerland, Tracy Smith, Franka Diehnelt
Contractor: Archetype, Inc.
Client: Habitat Group Los Angeles, LLC
Project year: 2006
Photographs: Lawrence Anderson

As a model of courtyard housing development, Gardner 1050 utilizes a variety of design strategies to elevate it above the more mundane infill developments typical of speculative housing. The project’s location just south of Santa Monica Boulevard creates a unique opportunity to add to the burgeoning urbanism of the eastern section of West Hollywood.

Landscaped with native drought-tolerant species, stainless-steel cables creep up to the third level walkways forming scaffolding for a “hanging” garden. This vertical foliage offers a peaceful respite in a courtyard that opens to the sky. On the western (front) facade, the cut-away box is completed by a semi-transparent skin of cedar slats enveloping the courtyard and completing the corner at the garage entry.

The stair is clad in translucent provides a strong vertical element in an otherwise predominantly horizontal composition. This stair functions as an entry marker and provides a subdued lantern like quality at night further enhancing the overall quality of the project. The primary materials for the project consist of a painted cement board cladding system in four foot wide panels, a system of cedar wood slats, translucent channel panels, and painted aluminum window frame projections in three colors. The horizontal wood slats encompass the entire second floor.

3d diagram

By wrapping the units around a central courtyard, the project consists of 10 unique and distinct floor plans as opposed to the conventional approach of identically stacked units. This central courtyard weaves buildings’ circulation into a spectrum of public space, while also allowing all units to have direct access from the exterior, eliminating the need for mechanically climate controlled corridors.

Cite: "Gardner 1050 / Lorcan O’Herlihy Architects" 29 May 2009. ArchDaily. Accessed 21 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=23336>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I agree with the greek..it’s greek right?shouldn’t you be in a demonstration or a riot?…very omega..very epsilon…lol…vai-te foder a ver se percebes portugues também oh socrates do caralho

  2. Thumb up Thumb down 0

    Opium..is not greek, it must russian…anyway icant inderstand why people write languages that very few can read on these english speaking site blocks…..project is brilliant..i love the wood paneling, i am not sure about the bridges…

  3. Thumb up Thumb down 0

    christos there can be you and is right simply my thoughts hard to describe in English (basically they positive), now on a site have appeared the moron naming my name its message pregoing in Russian he tried to write something very insulting to my address therefore the following message for it. And the project too was pleasant to me…

  4. Thumb up Thumb down 0

    Russian said that he would also like to live in such materials.

    Well they look really sweet! :)
    I love this project.. it inspires me.

  5. Thumb up Thumb down +1

    Ребят, не заморачивайтесь, а? Написал – и ладно. Я вот тоже пишу )

Share your thoughts