We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Sao Cirilo Community Center / Nuno Valentim Arquitectura

  • Architects: Nuno Valentim Arquitectura
  • Location: Rua Barão de Forrester, Porto, Portugal
  • Architects In Charge: Nuno Valentim, Frederico Eça
  • Collaborators: Paola Monzio, Joana Sarmento, Margarida Ramos
  • Area: 2215.0 sqm
  • Project Year: 2008

Sao Cirilo Community Center / Nuno Valentim Arquitectura Sao Cirilo Community Center / Nuno Valentim Arquitectura Sao Cirilo Community Center / Nuno Valentim Arquitectura Sao Cirilo Community Center / Nuno Valentim Arquitectura

From the architect. With an area of approximately 2,000 squared meters (20m by 100m) and an irregular geometry, the plot had uncharacteristic dimensions and form for the city of Porto. The program was built along with the project – never before had a building in Portugal been specifically designed for the social integration of immigrants. With these uncertainties we looked for clues in our immediate surroundings - we found warehouses, small factories, landfills and illegal constructions...

Our urban strategy led us to define a horizontal plane that would extend to the plot limits, where we cut out a sequence of courtyards/patios according to the need of natural lighting, the program itself and legal requirements. Facing the street, the office building is set on this slab. Leaning against the inside face of the office building, the first void marks the entrance to the Centre, sets the office building and the Centre apart, and defines the relation between the Centre and the street.

model
model

The second patio was created to illuminate the immigration support offices (medical, legal, employment, religious) and temporary accommodation (individual and family rooms). The garden is the most significant cut-out in the covering, and serves the unifying area of the Centre: a multi-purpose room (dining / living area / small auditorium), workshops, classrooms, a playground and an independent volume, the Chapel (ecumenical space).

Finally, the service courtyard at the opposite end in relation to the street, serves the laundry and toilet / washing areas.

Despite all the constraints, delays and uncertainties, our aim was to design a house with plenty of light and humanity, trusting that architecture can help bring hope to the immigrants it will host.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Sao Cirilo Community Center / Nuno Valentim Arquitectura" 10 May 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/232243/sao-cirlo-community-center-nuno-valentim-arquitectura/>