We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

The House Box In Koukaki / Sofia Tsiraki

  • Architects: Sofia Tsiraki
  • Location: Athens, Greece
  • Architect in Charge: Sofia Tsiraki
  • Structural Engineers: Kostas Poluxronopoulos (Xroneas-Pagonis-Kinatos)
  • Mechanical Engineers: George Christofilis
  • Consultant: Tassos Biris
  • Area: 250.0 sqm
  • Project Year: 2011

The House Box In Koukaki / Sofia Tsiraki The House Box In Koukaki / Sofia Tsiraki The House Box In Koukaki / Sofia Tsiraki The House Box In Koukaki / Sofia Tsiraki

From the architect. This house is part of an old Athenian neighborhood with unique character, at the base of the hill of Filopappos. It occupies a small piece of land between two existing houses. It has its main elevation towards the public street, and also, a small back yard. The house includes:

The private residence space, which develops vertically in split levels that lodge the living room, the kitchen, an office space an outdoor courtyard with view towards the street, bedrooms and three levels of outdoor roof gardens; and the space of cultural activities that is used for performances and exhibitions. This space occupies the ground floor and the first basement and has independent access from the public street.

The arrangement of this house is an application of the modernist concept of the “primary habitable box”, or the minimum "life container", after the Greek architect, Aris Konstantinidis. The preference of a solid "box" over an open composition of planes was a primary compositional decision that facilitated the integration of the house within the old neighborhood. The massive, strictly defined boundary of the private house towards the public street shelters the delicate, practices of “private living” and accommodates all the collective and individual activities of the inhabitants.

The rooms are organized along a flowing spiral arrangement rising via a sequence of split-levels placed 1.50 m higher from one another, starting from the ground level and ending at the green roof. The interior void space between the split-levels becomes the spatial core of the house.

Despite the clarity with which the private interior life is enclosed and protected from the public street the house retains a social façade, through a balanced visual and spatial association between public and private.

Primary material of the structural frame and the outer skin of the building envelope is the uncovered, unpainted concrete.

a. the interior void space and the open- plan composition (fluid open spaces without partitions) achieve the best ventilation and natural lighting of the entire building.

b. the widespread use of wooden frame panels on the facades, prevent solar overheating, avoid energy use for extra cooling and allow the warm air out, while they provide a natural ventilation, lighting and a good indoor climate.

1st floor plan
1st floor plan

C. the planting of all outdoor and especially a large part of the surface of the roof, in order to achieve a “green roof”, covered with vegetation, a medium growing and small trees (e.g. olive trees, pomegranate trees )

Cite:"The House Box In Koukaki / Sofia Tsiraki" 04 May 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/231743/the-house-box-in-koukaki-sofia-tsiraki/>