We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

HA Tower / Frontoffice + Francois Blanciak

Courtesy of Frontoffice + Francois Blanciak
Courtesy of Frontoffice + Francois Blanciak

The HA Tower, designed by Frontoffice + Francois Blanciak, proposes a hybrid model for urban life that embraces the city, pulling it in the heart of the units, while still offering large open spaces that otherwise are only available on the urban fringe. Located in Higashi-Azabu, within walking distance of a cluster of rail lines, Shiba Park, and the iconic Tokyo Tower, the corner site is small, covering only 130 square meters and is constrained by a floor area ratio that limits construction to 8 floors. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of Frontoffice + Francois Blanciak
Courtesy of Frontoffice + Francois Blanciak

After decades of government-backed de-centralization urban life is again being promoted in Tokyo, and residential mid-rise and high-rise towers have as a consequence begun to populate the city in large numbers. Collectively the additions form a new normal urban typology that embraces height but unexpectedly denies the surrounding urban landscape in favor of an interior life. Not surprisingly a side effect of this approach is the lack of livable outdoor space in the city centre.

Courtesy of Frontoffice + Francois Blanciak
Courtesy of Frontoffice + Francois Blanciak

Though balconies are common they are in reality purely technical, included mostly as outdoor service zones to be filled with mechanical equipment and the accessories of the emergency escape system. Even the most modest tables and chairs fight for space. For those who wish to have some degree of open outdoor space there is little choice but to leave the city centre and settle into a family home in the suburbs. Creating a more livable urban typology requires a certain amount of opportunism. In this case we discovered the site had a maximum height that would never be reached simply by stacking floors from the ground up. But if we pulled the floors apart and designed from the top down it was clear that we could create large outside spaces that would extend the living area of the apartments and make a place for residents to literally live in the heights of the city. In this way we are working towards a typology where the city does not stop at the front door but extends into and enlivens the home.

Courtesy of Frontoffice + Francois Blanciak
Courtesy of Frontoffice + Francois Blanciak

Taking this approach the change in spacing between the units naturally creates a variety of unit types. On the lower levels a roof deck connects the living rooms directly to the city; in the middle level a large balcony is carved out along with a mezzanine space; and on the top floors double height units take advantage of the height and views available to them and are literally open to the sky. Publication material via v2com Architects: Frontoffice + Francois Blanciak Location: Higashi-Azabu, Minato-ku, Tokyo, Japan Project Manager: Koen Klinkers Design Team: Koen Klinkers, Will Galloway, Francois Blanciak Collaborators: Paul Mak, Misuzu Yoshikawa Engineers: Alan Burden (Structured Environment) Structure: steel, concrete Finish: glass panel, steel Surface: 850 m2 Budget: 7 – 8 million US$

Cite:Alison Furuto. "HA Tower / Frontoffice + Francois Blanciak" 25 Apr 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/228947/frontoffice-francois-blanciak/>